Oog voor je omgeving

[vc_row fluid=”stretch_row_only” padding_top=”pt-40″][vc_column width=”2/3″ class=”col-sm-6 column-right”][vc_column_text]Heb jij oog voor je omgeving? Wat zie je dan? Wat valt je op? En waar gaat je blik juist aan voorbij? In de tentoonstelling Oog voor je omgeving laten de Utrechtse kunstenaars Tim Wunderink en Britte Koolen zien hoe zij om zich heen kijken. Ieder vanuit hun eigen perspectief vertalen ze hun omgeving naar sculpturale wandkunst en installaties.

Tim Wunderink (Alkmaar, 1991) vindt zijn materialen in de Utrechtse straten. De gevonden objecten krijgen de hoofdrol in zijn ogenschijnlijk eenvoudig maar afgewogen werk. Tim heeft een fascinatie voor bouwplaatsen. ‘Daar kun je in de binnenkant van een gebouw, de lagen tussen plafond en vloer, kijken. Op vergelijkbare wijze kijk ik bijvoorbeeld naar een oud, lek luchtbed. Hoe zou dat er vanbinnen uitzien? Zo ontdek ik interessante patronen en vormen, die samen een ritme maken.’ Door fragmenten op te spannen of in een installatie te combineren deelt hij zijn vondsten met de kijker, die zo een bekend materiaal herontdekt.

Britte Koolen (Wouwse Plantage, 1994) heeft oog voor de details waar we normaal gesproken aan voorbijgaan, zowel binnen als buiten. ‘Alles in ons leven gaat zo snel, maar als je bewust naar je omgeving kijkt, krijg je aandacht voor de schoonheid van bepaalde vormen en details.’ Britte haalt haar inspiratie uit het alledaagse. Architectuur, zoals het golvende gebouw van Hoog Catharijne waar SiF op uitkijkt, plattegronden, maar ook een gesprek kunnen aanleiding geven tot nieuw werk. Het versimpelen en abstraheren speelt hierin een grote rol. Brittes werk verhoudt zich altijd tot de directe omgeving waarin het getoond wordt. Zo ook bij de Social Impact Factory, waar de vormen en kleuren van het interieur een speelse verbinding aangaan met haar wandobjecten.

Met de tentoonstelling Oog voor je omgeving vieren we een feestje. De Social Impact Factory Utrecht bestaat namelijk vijf jaar en het is alweer de tiende expositie die QKunst samenstelt voor deze unieke plek. Ook viert Utrecht dit jaar 900 jaar stadsrechten met het thema Stad zonder muren: een stad waarin ontmoeting en samenwerking centraal staan. Een inclusieve, veilige en veerkrachtige stad, zoals beoogd in Sustainable Development Goal nummer 11: Leefbare, duurzame steden.[/vc_column_text][rs_image_block image=”4991″][/vc_column][vc_column width=”1/6″ animation=”zoomIn” animation_delay=”0.2″ class=”col-sm-3 column-left”][vc_column_text]

SiF-exposities

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″ class=”col-sm-9 column-left”][vc_column_text]

Oog voor je omgeving

september 2022[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]