Ruimte voor kunst
… op straat
05/03/2024
“Je moet het goed terugkoppelen naar de eigenaar of naar de opdrachtgever: wat is een realistisch eindresultaat? Want je hebt het natuurlijk wel over een buitenkunstwerk,” legt Lydia Beerkens uit, over het restaureren van een muurschildering van Keith Haring. QKunst begeleidde deze restauratie. In onze videoreeks #ruimtevoorkunst maak je kennis met de projecten én de community van QKunst. Want wat is dat nu eigenlijk: ruimte voor kunst? Na elke aflevering geven we je een kijkje achter de schermen, dit keer: kunst op straat.
De rol van QKunst bij kunst op straat
In 2021 begeleidde QKunst de restauratie van de muurschildering van Keith Haring op het voormalige Amsterdamse Koelhuis. Haring schilderde het fabelachtige dier in 1986 tijdens zijn solo-expositie in het Stedelijk Museum Amsterdam, acht jaar later verdween het achter een metalen gevel. Bij de herontdekking in 2018 stelden experts vast dat restauratie noodzakelijk was voor behoud van het werk in de toekomst. QKunst maakte een restauratieplan en deed de projectbegeleiding. Inmiddels is het werk alweer drie jaar in volle glorie te zien, en is het gebouw met muurschildering zelfs als monument erkend!
Een belangrijk onderdeel van de begeleiding bij deze restauratie was het samenbrengen van en stappen zetten met alle verschillende stakeholders: de opdrachtgever, projectontwikkelaars VolkerWessels Vastgoed en Ballast Nedam Development; de gemeente Amsterdam, eigenaar van de grond; Stedelijk Museum Amsterdam, oorspronkelijk opdrachtgever van de mural; de Keith Haring Foundation, die de legacy van Haring beschermt, en het internationale team van restauratoren.
Kwetsbaarheid van street art
Street art in de vorm van murals is vaak niet gemaakt met oog voor de lange termijn. Dit, gecombineerd met het toegankelijke en publieke karakter, maakt murals kwetsbaar. Los van weersinvloeden die ongewenste veranderingen en schade kunnen veroorzaken, of schade door vandalisme, is street art bij uitstek kwetsbaar vanwege het nagelvaste karakter. Verandering van de omgeving, renovatie of sloop vormen reële bedreigingen. Haring maakte bijvoorbeeld tientallen werken voor de publieke ruimte, maar meerdere daarvan zijn ondertussen gesloopt of staan onder druk. Gelukkig zijn er ook murals recent hersteld, zoals in Parijs en Pisa.
Heb je het filmpje met Lydia Beerkens en Véronique Baar over het belang van ruimte voor kunst op straat nog niet gezien? Kijk de video hier terug!