• ruimte voor kunst op-het-bedrijventerrein-banner-2

Ruimte voor kunst

… op het bedrijventerrein

25/07/2023

“Kunst is een belangrijk onderdeel op het terrein,” zegt Facility coördinator Ron van Koningsveld over het belang van kunst rond het gebouw van Alliander in Amsterdam Sloterdijk, waar een werk uit de bestaande collectie is herplaatst. In onze videoreeks #ruimtevoorkunst maak je kennis met de projecten én de community van QKunst. Want wat is dat nu eigenlijk: ruimte voor kunst? Na elke aflevering geven we je een kijkje achter de schermen, dit keer: kunst op het bedrijventerrein.

De rol van QKunst bij … het herplaatsen van kunst

QKunst begeleidt al bijna twintig jaar overheid en bedrijf bij alle aspecten van collectiemanagement. Het ver- en herplaatsen van kunst maakt daar deel van uit. Bij grote (buiten)sculpturen is dat soms complex, omdat zowel de inhoudelijke aspecten als de fysieke component op een nieuwe locatie bij elkaar moeten komen. Daarnaast komen er technische voorbereidingen bij kijken als het gaat om draagkracht, kabels en leidingen, waar we specialisten bij betrekken.

Relatief kwetsbaar erfgoed

We krijgen steeds vaker de vraag of we ‘aard- en nagelvaste kunst’ die in opdracht is gemaakt willen waarderen. Het gaat dan niet om de economische waarde, maar om de kunstinhoudelijke waarde. Daarvoor doen we onderzoek naar onder andere de oorspronkelijke opdracht, het oeuvre van de kunstenaar en eventuele andere werken van zijn, haar of hun hand in Collectie Nederland. Maar we kijken ook naar de ensemblewaarde: in hoeverre zijn het kunstwerk en de omgeving met elkaar verbonden?

Waarderingen als deze zijn van belang voor een collectie- of gebouweigenaar om goed gefundeerde afwegingen te maken. Bijvoorbeeld als een gebouw of terrein van functie verandert, opnieuw wordt ingericht of gerenoveerd. Gelukkig is er steeds meer én steeds tijdiger aandacht voor kunst in deze processen. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) organiseerde dit voorjaar een bijeenkomst ‘Platform Kunst in de openbare ruimte’ waar professionals, beheerders en makers kennis en ervaringen uitwisselden over dit bijzondere deel van ons erfgoed dat relatief onbeschermd en kwetsbaar is.

Heb je het filmpje met QKunst teamlid Melody Toering over de herplaatsing van kunst bij Alliander nog niet gezien? Kijk het hier terug!