• op-de-werkplek-banner-3

Ruimte voor kunst

… op de werkplek

28/03/2023

In onze videoreeks #ruimtevoorkunst maak je kennis met de projecten én de community van QKunst. Want wat is dat nu eigenlijk: ruimte voor kunst? Na elke aflevering geven we je een kijkje achter de schermen, dit keer: kunst op de werkplek.

De rol van QKunst bij … kunst op de werkplek

Een onderdeel van collectiemanagement is het inrichten van werkplekken, ontvangstruimtes en vergaderzalen. QKunst zoekt samen met opdrachtgevers naar inhoudelijke lijnen in de collectie en maakt vanuit daar een inrichtingsplan. Dit doen we onder andere voor KPN, Achmea, NN Group en Alliander. Een verbouwing of verhuizing kan een aanleiding zijn om de eigen kunstcollectie weer een nieuwe plek te geven. Soms stellen we groepjes werken samen of combineren de collectie hedendaagse kunst met werk uit de cultuurhistorische collectie.

We plaatsen de kunst samen met arthandlers, rekening houdend met de architectuur, de inrichting, het doel en dagelijks gebruik van de ruimtes, de kwetsbaarheid van de werken en de wensen van medewerkers. Daarnaast regelen we de praktische zaken, zoals transport en registratie, maar uiteraard ook fysieke of online informatie bij de werken. De nieuwe presentatie leidt regelmatig tot verwondering: ‘Zijn deze werken nieuw? Ik heb ze nog nooit gezien!’

Nu te zien bij de Social Impact Factory

Daarnaast maken we tentoonstellingen op onze eigen werkplek: de Social Impact Factory in Utrecht (SIF). Daarvoor scouten we startende kunstenaars verbonden aan Utrecht, voor wie dit podium ook een opstap kan zijn voor bredere zichtbaarheid. De expositie wisselt twee tot drie keer per jaar. Op dit moment is werk te zien van Samira Charroud en Ibraheem Paling in de tentoonstelling ‘Roots’. Zij verwerken beiden hun dubbele culturele identiteit in hun kunst.

Wat het brengt, het creëren van ruimte voor kunst in de werkomgeving, verwoordde Silvie van Mulukom van SIF in de eerste aflevering heel mooi: ‘Kunst verbindt verschillende perspectieven en culturen en draagt daarmee bij aan maatschappelijke ontwikkeling’.

Heb je het filmpje met QKunst teamlid Krista van der Bron nog niet gezien? Kijk het hier terug!