Ruimte voor kunst
… op de universiteit
26/09/2023
Draagt kunst bij aan een prettiger werk- en studeerklimaat? Volgens Joke Webbink, Manager Art and Heritage Collection Wageningen University & Research (WUR), wel: “Het is hartverwarmend om te zien hoe mensen genieten: kunst op de werkplek werkt!” In onze videoreeks #ruimtevoorkunst maak je kennis met de projecten én de community van QKunst. Want wat is dat nu eigenlijk: ruimte voor kunst? Na elke aflevering geven we je een kijkje achter de schermen, dit keer: kunst op de universiteit.
De rol van QKunst bij … kunst op de universiteit
Vanuit de visie dat kunst en wetenschap elkaar versterken, toont WUR haar kunstcollectie in de universiteitsgebouwen en op het campusterrein. Sinds 2019 ondersteunt QKunst WUR bij alle aspecten van collectiemanagement: het restaureren, opnieuw inlijsten, fotograferen en presenteren van de collectie. Daartoe werken we samen met gespecialiseerde restauratoren voor papier, textiel, beelden en schilderijen.
Voor de Technische Universiteit Delft inventariseerden we de kunstcollectie en formuleerden het kunstbeleid rondom beheer en behoud. In dialoog met erfgoed-, vastgoed- en facilitair medewerkers en studenten ontwikkelden we na afloop een langetermijnvisie voor uitbreiding van de collectie, ‘Living campus, living art’, die nu in uitvoering is.
Samenwerking
Zowel de collectie van WUR als van TU Delft worden gekenmerkt door de breedte. De collectie is eigenlijk een verzameling van meerdere collecties: van sculpturen en installaties in de buitenruimte tot een kunstcollectie gepresenteerd in de gebouwen. En van historische collecties die de geschiedenis van instituut, onderzoek of wetenschap inzichtelijk maken en collecties ter ondersteuning van onderzoek.
Dat betekent voor ons ook een samenwerking in de volle breedte. Waar we bij bedrijven vaak direct samenwerken met facilities en bij gemeentes met beleidsmedewerkers cultuur, betekent beleid formuleren en uitvoeren bij universiteiten samenwerking met informatiespecialisten, wetenschappers, studenten, hoogleraren, vastgoedmanagers, parkmanagers, gebouwbeheerders en facility managers. Die brede samenwerking is niet alleen leuk, maar draagt ook bij aan het bewustzijn van en daarmee de zorg voor de collectie in de ruimste zin van het woord.
Ontwikkeling
De inzet van kunst op de campus en in het onderwijs maakt deel uit van een bredere aandacht voor kunst als onderdeel van persoonlijke en professionele groei en ontwikkeling. Bijvoorbeeld door kunst -of thema’s waar de kunst aan raakt – in te zetten in socratische gesprekken, in het oefenen van het observatievermogen (bijvoorbeeld bij studenten geneeskunde), of door via kunst tot antwoorden op persoonlijke vraagstukken te komen. Sinds kort doen we dit bij QKunst ook, via het aanbieden van Artbased Learning met een eigen kunstcollectie. Meer weten over deze manier van kunst inzetten? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Heb je het filmpje met QKunst teamlid Melody Toering over de restauratie en herplaatsing van een werk bij WUR nog niet gezien? Kijk het hier terug!