Ruimte voor kunst
… langs het spoor
04/07/2023
Welke kunst ken jij die je kunt zien vanuit de trein? In de vierde aflevering van de Ruimte voor kunst videoreeks gingen we langs bij een kunstwerk langs het spoor, op de muur van het EDAH Museum en Draaiorgelmuseum in Helmond. In deze videoserie maak je kennis met de projecten én de community van QKunst. Na elke aflevering geven we je een kijkje achter de schermen door middel van een verdiepend artikel, dit keer: kunst langs het spoor.
De rol van QKunst bij … kunst langs het spoor
In 2019 bestond QKunst 15 jaar, en trakteerden we met kunst. Waar we meestal werken in opdracht van overheid of bedrijf, waren we nu zelf opdrachtgever. Omdat mensen de openbare ruimte rond hun eigen woon- of werkomgeving het beste kennen, vroegen via een open call aan iedereen die dat wilde een locatie aan te dragen. We kregen uiteenlopende locaties toegestuurd, in zowel binnen- als buitenland, met mooie motivaties over waarom ruimte voor kunst juist daar hét verschil zou kunnen maken. Voor de winnende locaties formuleerde QKunst de opdracht, droeg geschikte makers voor aan de voor deze gelegenheid samengestelde kunstcommissies en begeleidde het schetsontwerp.
QKunst koos de locatie in Helmond uit de verschillende inzendingen onder andere vanwege de ligging in de spoorzone. Spoorzones waren lang blinde vlekken in het stedelijk weefsel en soms zelfs no-go areas, maar transformeerden afgelopen decennia in veel grote steden tot hoogwaardige poorten tot de stad.
Spoorzones in ontwikkeling
Ook in Helmond werden station en stationsgebied de afgelopen jaren heringericht. De ontwikkeling van de spoorzone is nog steeds gaande: de komende periode worden cultuur- en recreatievoorzieningen in de kanaal- en spoorzone verder ontwikkeld – aantrekkelijke gebieden, onder andere door de aanwezigheid van industrieel erfgoed. Het EDAH Museum en het Draaiorgelmuseum zijn in zo’n bijzonder industrieel pand langs het spoor gevestigd, het voormalige gebouw van Van Gend en Loos.
Het ontwerp voor de 100 meter lange mural door kunstenaar Gino Bud Hoiting, gekozen door de kunstcommissie in Helmond, werd uiteindelijk werkelijkheid. In de nieuwe video van de serie Ruimte voor kunst spreekt Véronique Baar, oprichter van QKunst, met Tonny Raaijmakers, bestuurslid van het EDAH Museum, over wat ruimte voor kunst het museum heeft gebracht. “Dagelijks reizen er 7.000 treinreizigers langs mural, dus het werk wordt heel veel gezien, en dat brengt zeker iets: het gebouw is ervan opgeknapt en het is onderdeel van de transformatie van het gebied.”
Heb je de video over kunst langs het spoor nog niet gezien? Kijk het hier terug!