• langs-de-snelweg-banner

Ruimte voor kunst

… langs de snelweg

18/04/2023

In onze videoreeks #ruimtevoorkunst maak je kennis met de projecten én de community van QKunst. Want wat is dat nu eigenlijk: ruimte voor kunst? Na elke aflevering geven we je door middel van een verdiepend artikel een kijkje achter de schermen, dit keer: kunst langs de snelweg.

De rol van QKunst bij… kunst langs de snelweg

QKunst begeleidt kunstopdrachten in de (semi-)openbare ruimte. Zo verzorgden we in opdracht van de Provincie Utrecht de projectbegeleiding voor het Monument voor de Waterlinie. Dit kunstwerk van Gijs Van Vaerenbergh staat langs de A12 en vestigt de aandacht op het landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, inmiddels UNESCO Werelderfgoed. Het Vlaamse duo Gijs Van Vaerenberg creëert ruimtelijke kunstwerken die refereren aan architectuur. Het Monument voor de Waterlinie verbeeldt een sluis, opgebouwd uit stalen kokers.

In de nieuwste video van de serie Ruimte voor kunst krijg je een indruk van de vele stappen die bij de realisatie van het werk kwamen kijken. Tussen 2018 en 2021 coördineerde QKunst de formulering van de opdracht, de voorselectie van de kunstenaars, het ontwerp, de uitvoering en de oplevering. We werkten daarbij intensief samen met een artistieke commissie, verschillende gemeentes, de provincie en het recreatieschap. En met resultaat. Coen van Beusekom van Recreatieschap Stichtse Groenlanden, een van de initiatiefnemers van de opdracht, zegt hierover: ‘Het Monument voor de Waterlinie zorgt voor de verbinding tussen mens, natuur en cultuur.’

Nu te zien bij de Kunstmuseum Den Haag

Tot en met 10 september 2023 zijn de ruimtelijke ingrepen van Gijs Van Vaerenbergh te zien in de tentoonstelling Escher – Andere wereld. De installaties vormen een levendige reactie op het oeuvre van M.C. Escher, waarbij thema’s als oneindigheid en optische illusie telkens terugkomen. Daarnaast ontdek je tot nog toe minder bekende werken van Escher. In elke zaal stap je in een nieuwe scene uit de wondere wereld van Escher en Gijs Van Vaerenbergh.
Meer informatie.

Heb je het filmpje met QKunst teamlid Véronique Baar nog niet gezien? Kijk het hier terug!