• in-het-provinciehuis-banner-2

Ruimte voor kunst

… in het provinciehuis

16/05/2023

In onze videoreeks #ruimtevoorkunst maak je kennis met de projecten én de community van QKunst. Want wat is dat nu eigenlijk: ruimte voor kunst? Na elke aflevering geven we je door middel van een verdiepend artikel een kijkje achter de schermen, dit keer: kunst in het provinciehuis.

De rol van QKunst bij … kunst in het provinciehuis

Sinds 2011 ondersteunt QKunst de provincie Zuid-Holland op alle aspecten van collectiemanagement: inventariseren, waarderen, herbestemmen, restaureren, herinlijsten, presenteren en digitaal beheren en (online) toegankelijk maken via de collectiemanagementapplicatie.

In de nieuwste video van de serie Ruimte voor kunst spreekt Jackelien Top van QKunst met Rik van der Burg, Projectleider Kunst bij Provincie Zuid-Holland, over het (her)plaatsen van kunst in het gerenoveerde gebouw: “Het is van onschatbare waarde geweest, de ziel is weer terug in het Provinciehuis.”

De Provincie Zuid-Holland heeft een bijzondere kunstcollectie, opgebouwd vanaf ongeveer 1950. Aanleiding was vaak nieuwbouw of een verbouwing. De kunstwerken hebben voor de provincie bijzondere waarde. Ze zijn van kunstenaars die in de provincie wonen of werken of zijn speciaal in opdracht gemaakt.

Collectie Nederland: van ons allemaal

Ook andere provinciale collecties waar we voor werkten, zoals Utrecht en Gelderland, richten zich op kunstenaars die een verbinding hebben met het werk- en topografisch gebied. Daarmee hebben de collecties een herkenbaar, onderscheidend regionaal profiel.

Samen dragen ze zo bij aan een kwalitatief hoogwaardige ‘Collectie Nederland’, het gezamenlijk roerend erfgoed in musea, overheidsgebouwen, openbare gebouwen en de openbare ruimte.

De Collectie Nederland is van ons allemaal. Daarom is het van belang dat ze toegankelijk is, fysiek en/of digitaal. Zo is de collectie van Provincie Gelderland toegankelijk via Collectie Gelderland en de collectie van Provincie Zuid-Holland via Kunst in het provinciehuis.

Heb je het filmpje met QKunst teamlid Jackelien Top over de collectie bij Provincie Zuid-Holland nog niet gezien? Kijk het hier terug!