• banner-collectiemanagement-in-het-depot

Ruimte voor kunst

… in het depot

16/08/2023

“Het is misschien niet de meest spannende ruimte, maar het is wel een mooie tussenruimte om een pas op de plaats te maken en de kunst weer toonbaar te maken voor publiek,” vertelt QKunst registrator Daphne van Houwelingen over de rol van het depot in het creëren van ruimte voor kunst. In onze videoreeks #ruimtevoorkunst maak je kennis met de projecten én de community van QKunst. Want wat is dat nu eigenlijk: ruimte voor kunst? Na elke aflevering geven we je een kijkje achter de schermen, dit keer: kunst in het depot.

De rol van QKunst bij … kunst in het depot

QKunst creëert ruimt voor kunst in de directe leefomgeving: bijvoorbeeld in kantoorgebouwen, zorginstellingen, in het station of op straat. Maar voordat de kunst op zo’n plek terechtkomt gaat er heel wat aan vooraf. Als een kunstwerk in het depot binnenkomt doen we eerst een controle op de conditie. Vervolgens wordt het werk geïnventariseerd in de QKunst Collectiemanagementapplicatie. Wanneer alles is ingevoerd wordt de collectie inhoudelijk gewaardeerd. Op basis daarvan stellen we een collectieprofiel samen en daarmee samenhangend beleid. Daarbij is de doelstelling altijd de kunst weer zichtbaar te maken voor het publiek.

Van depot naar ziekenhuis

Een voorbeeld van zo’n locatie waar kunst opnieuw zichtbaar is geworden voor publiek is het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Deze zomer hebben 17 schilderijen uit de kunstcollectie van Rabobank Assen en Noord-Drenthe een nieuwe plek gekregen in het ziekenhuis. QKunst heeft deze bruiklenen begeleid. Kunst is niet alleen mooi maar ook heel nuttig in een zorginstelling. Mirjam Preusterink, lid van de WZA kunstcommissie: “Het is door onderzoek bewezen dat kunst in het ziekenhuis de genezing bevordert en het werkplezier verhoogt van het personeel.” Het WZA heeft een eigen kunstroute, die bezoekers langs alle kunstwerken in het ziekenhuis leidt.

Heb je het filmpje met QKunst teamlid Rixt Weeber nog niet gezien? Kijk het hier terug!