Ruimte voor kunst
In onze videoreeks #ruimtevoorkunst maak je kennis met de projecten én de community van QKunst. Want wat is dat nu eigenlijk: ruimte voor kunst? Na elke aflevering geven we je een kijkje achter de schermen.
Credits banner: Gijs Van Vaerenbergh, Henk Tieman, Ibraheem Paling, Gino Bud Hoiting, Marthe Röling en Marjan Laaper.
Wrap up
It’s a wrap! Het afgelopen jaar hebben we de videoserie Ruimte voor kunst gemaakt, om te laten zien wat het betekent om ruimte voor kunst te maken. We gingen op bezoek bij verschillende projecten door heel Nederland en spraken met onze community.
In dit laatste filmpje blikken we terug vanuit onze thuisbasis, de Social Impact Factory in Utrecht. Wat hebben we als team meegenomen uit de video’s?
1: Ruimte voor kunst … op de werkplek
Een onderdeel van collectiemanagement is het inrichten van werkplekken, ontvangstruimtes en vergaderzalen. De nieuwe presentatie leidt regelmatig tot verwondering: ‘Zijn deze werken nieuw? Ik heb ze nog nooit gezien!’ In onze videoreeks #ruimtevoorkunst maak je kennis met de projecten én de community van QKunst. Want wat is dat nu eigenlijk: ruimte voor kunst? Na elke aflevering geven we je een kijkje achter de schermen, dit keer: kunst op de werkplek.
2: Ruimte voor kunst … langs de snelweg
“Het Monument voor de Waterlinie zorgt voor verbinding tussen mens, natuur en cultuur,” legt Coen van Beusekom van Recreatieschap Stichtse Groenlanden uit over het kunstwerk langs de A12. QKunst begeleidde deze kunstopdracht in de openbare ruimte. In onze videoreeks #ruimtevoorkunst maak je kennis met de projecten én de community van QKunst. Want wat is dat nu eigenlijk: ruimte voor kunst? Na elke aflevering geven we je door middel van een verdiepend artikel een kijkje achter de schermen, dit keer: kunst langs de snelweg.
3: Ruimte voor kunst … bij het provinciehuis
“Het Monument voor de Waterlinie zorgt voor verbinding tussen mens, natuur en cultuur,” legt Coen van Beusekom van Recreatieschap Stichtse Groenlanden uit over het kunstwerk langs de A12. QKunst begeleidde deze kunstopdracht in de openbare ruimte. In onze videoreeks #ruimtevoorkunst maak je kennis met de projecten én de community van QKunst. Want wat is dat nu eigenlijk: ruimte voor kunst? Na elke aflevering geven we je door middel van een verdiepend artikel een kijkje achter de schermen, dit keer: kunst in het provinciehuis.
4: Ruimte voor kunst … langs het spoor
Welke kunst ken jij die je kunt zien vanuit de trein? In de vierde aflevering van de Ruimte voor kunst videoreeks gingen we langs bij een kunstwerk langs het spoor, op de muur van het EDAH Museum en Draaiorgelmuseum in Helmond. In deze videoserie maak je kennis met de projecten én de community van QKunst. Na elke aflevering geven we je een kijkje achter de schermen door middel van een verdiepend artikel, dit keer: kunst langs het spoor.
5: Ruimte voor kunst … op het bedrijventerrein
“Kunst is een belangrijk onderdeel op het terrein,” zegt Facility coördinator Ron van Koningsveld over het belang van kunst rond het gebouw van Alliander in Amsterdam Sloterdijk, waar een werk uit de bestaande collectie is herplaatst. In onze videoreeks #ruimtevoorkunst maak je kennis met de projecten én de community van QKunst. Want wat is dat nu eigenlijk: ruimte voor kunst? Na elke aflevering geven we je een kijkje achter de schermen, dit keer: kunst op het bedrijventerrein.
6: Ruimte voor kunst … in het depot
“Het is misschien niet de meest spannende ruimte, maar het is wel een mooie tussenruimte om een pas op de plaats te maken en de kunst weer toonbaar te maken voor publiek,” vertelt QKunst registrator Daphne van Houwelingen over de rol van het depot in het creëren van ruimte voor kunst. In onze videoreeks #ruimtevoorkunst maak je kennis met de projecten én de community van QKunst. Want wat is dat nu eigenlijk: ruimte voor kunst? Na elke aflevering geven we je een kijkje achter de schermen, dit keer: kunst in het depot.
7: Ruimte voor kunst … op de universiteit
Draagt kunst bij aan een prettiger werk- en studeerklimaat? Volgens Joke Webbink, Manager Art and Heritage Collection Wageningen University & Research (WUR), wel: “Het is hartverwarmend om te zien hoe mensen genieten: kunst op de werkplek werkt!” In onze videoreeks #ruimtevoorkunst maak je kennis met de projecten én de community van QKunst. Want wat is dat nu eigenlijk: ruimte voor kunst? Na elke aflevering geven we je een kijkje achter de schermen, dit keer: kunst op de universiteit.
8: Ruimte voor kunst … in het metrostation
“Ik krijg regelmatig foto’s van mensen die een selfie sturen met het werk,” vertelt Marjan Laaper, maker van het werk ‘Levenslijnen’ bij station Vijzelgracht van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam. QKunst begeleidde deze integratie van kunst in alle stations. In onze videoreeks #ruimtevoorkunst maak je kennis met de projecten én de community van QKunst. Want wat is dat nu eigenlijk: ruimte voor kunst? Na elke aflevering geven we je een kijkje achter de schermen, dit keer: kunst in het metrostation.
9: Ruimte voor kunst … op straat
“Je moet het goed terugkoppelen naar de eigenaar of naar de opdrachtgever: wat is een realistisch eindresultaat? Want je hebt het natuurlijk wel over een buitenkunstwerk,” legt Lydia Beerkens uit, over het restaureren van een muurschildering van Keith Haring. QKunst begeleidde deze restauratie. In onze videoreeks #ruimtevoorkunst maak je kennis met de projecten én de community van QKunst. Want wat is dat nu eigenlijk: ruimte voor kunst? Na elke aflevering geven we je een kijkje achter de schermen, dit keer: kunst op straat.