• Station-Noorderpark-banner-2

Station NOORDERPARK

Persijn Broersen en Margit Lukács, ‘De 7 poorten’, 2018

Noorderpark | Stadsdeel

Rondom Station Noorderpark komen verschillende karakteristieken van Noord samen: de arbeiderswijken die het station omringen zijn representatief voor de tuindorpen even verderop; de in opkomst zijnde creatieve industrie die Noord kenmerkt, ligt op loopafstand en één van de parken die het stadsdeel rijk is, bevindt zich aan weerszijden van het station. Station Noorderpark is toegangspoort voor onder meer festivals in het Noorderpark. Toch is het station met circa 20.000 passagiers per dag het minst drukke station van de Noord/Zuidlijn.

Noord is een relatief jong stadsdeel, in transitie van een gebied waar zware industrie domineerde tot een gebied waar creatieve industrie een steeds grotere rol speelt. Op de plek van Station Noorderpark wordt de nieuwe verbinding die de Noord/Zuidlijn legt tussen Centrum en Noord voelbaar: direct na het station duikt de metro onder het IJ door, van oudsher een scheiding tussen Centrum en Noord. De kunstenaars werd gevraagd research te doen in het stadsdeel en daarbij ingrediënten als deze verbinding c.q. scheiding, het gegeven van arbeid en (nieuwe) industrie en het recreatief groen mee te nemen. Als kunstlocatie werd het braakliggende terrein in het verlengde van de perronvloer aangewezen.

Station-Noorderpark-3-1

De kunstenaars bekijken hun werk vlak voor de voltooiing | Foto: Jorrit ’t Hoen

Van Avondland naar Ochtendland

Kunstenaarsduo Persijn Broersen (Delft, NL,1974) en Margit Lukács (Amsterdam, NL, 1973) mocht hun ontwerp uitvoeren. Omdat het perron als een verwaaid eiland is ingeklemd tussen de asfaltwegen, schreeuwde het wat Broersen en Lukács betreft om een driedimensionaal beeld, zichtbaar voor fietsers, automobilisten, wandelaars en uiteraard de reizigers op het perron en in de metro. Het kunstenaarsduo zocht naar een beeld dat herkenbaar is voor de omgeving en de traditie van de verheven maar nu vergeten romantische idealen van “schoonheid voor de arbeider” nieuw leven inblaast.

Het kunstwerk dat het duo ontwierp bestaat uit 7 poorten in verschillende stadia, achter elkaar opgesteld in een tijdsverloop van het verleden naar de toekomst. De sequentie benadrukt de eeuwige cyclus van groei, ontwikkeling en teruggang. De poorten vormen een grensovergang, een ‘portal’ om naar een andere wereld te gaan – van het Avondland Amsterdam naar de toekomst, het Ochtendland in Noord.

Ambachtelijke traditie

Door de poorten uit te voeren in baksteen siermetselwerk breken de kunstenaars een lans voor een nieuw type ornament. De poorten zelf zijn geïnspireerd op de architectuur in Noord, onder meer op de arbeiderswoningen die zijn gebouwd door architecten die in de traditie van de Amsterdamse school werkten. Maar ook de constructies in de online game MineCraft waren inspiratiebron voor de kunstenaars.

De contour van de middelste poort legt een verbinding met de stadspoort van het Centraal Station van Cuypers, die zich juist opent naar het centrum. In de poorten zijn polygonen als bouwstenen van de digitale wereld ingevoegd in beton. Het kunstwerk is omgeven door sedum, verwijzing naar de parken in het stadsdeel. ’s Nachts, theatraal aangelicht, vormen de poorten een toegang tot een nieuwe wereld.

Station-Noorderpark-2

Detail uit de ontwerpschets van Broersen & Lukács

Over de kunstenaars

Persijn Broersen (Delft, 1979) en Margit Lukács (Amsterdam, 1973) werken samen sinds 2002, na afronding van de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut. Het duo maakt films en installaties waarin ‘de natuur’ fungeert als spiegel voor onze door de media gedicteerde cultuur, waarin feit en fictie nauw met elkaar verweven zijn. Hun werk is te zien geweest in onder meer het Stedelijk Museum Amsterdam, het Kröller Muller Museum, de Biennale of Sydney (AUS), de Karachi Biennale (PK) en het Centre Pompidou Paris (FR). In het najaar van 2018 wordt hun werk getoond in een solotentoonstelling in FOAM, Amsterdam.

Gegevens van het kunstwerk

Titel: ‘De 7 Poorten’ | Opening: 28 juni 2018. | Materiaal: ambachtelijk gemetseld baksteen en gegoten beton; sedum. | Afmetingen: divers, de hoogste poort meet 6 meter.

noord/zuidlijn-station-noorderpark-800

De poorten bij avond. | Foto: Jorrit ’t Hoen.