Restauratie werk Keith Haring gestart

[vc_row fluid=”stretch_row_only” padding_top=”pt-40″ padding_bottom=”custom-padding” custom_padding_bottom=”0″][vc_column width=”2/3″ class=”col-sm-6 column-right”][vc_column_text]De restauratie van de muurschildering van Keith Haring op het terrein van het Food Center Amsterdam (Jan van Galenstraat) is deze week gestart. Een internationaal team zal zes weken werken aan Harings op één na grootste nog bestaande werk in de openbare ruimte in Europa.

De Amerikaanse kunstenaar en activist Keith Haring (1958-1990) kreeg in 1986 zijn eerste museale solotentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam. Omdat hij wilde dat zijn werk voor iedereen toegankelijk was, trok hij met jonge graffitikunstenaars de stad in en schilderde vanaf een hoogwerker in één beweging een reusachtig fabeldier op de muur van het toenmalige museumdepot van het Stedelijk Museum. Het was zijn geschenk aan de inwoners van de stad. Het gebouw het gebouw fungeerde tot voor kort als koelhuis van het Food Center Amsterdam.

Vanwege vochtproblemen aan de schil van het gebouw, werd in 1994 een metalen scherm voor de gevel geplaatst, waardoor het kunstwerk uit het zicht verdween. In 2018 werd het metalen scherm weggehaald. De muurschildering bleek in een redelijke staat. Experts stelden echter vast dat restauratie noodzakelijk was om het werk voor toekomstige generaties te behouden.

In 2019 is een restauratieplan gemaakt. De ontwikkelaars Ballast Nedam Development en VolkerWessels Vastgoed, de gemeente Amsterdam en de Keith Haring Foundation kwamen overeen de kosten gelijkelijk te verdelen. QKunst voert in opdracht van Marktkwartier de projectbegeleiding van de restauratie. In een uitzending van AT5 gaan restaurator Antonio Rava en projectleider Véronique Baar op de restauratie in.

Beeld nieuwspagina: Keith Haring muurschildering, 1986. Foto: Hanna Hachula. Artwork © Keith Haring[/vc_column_text][vc_single_image image=”4438″ img_size=”full” add_caption=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/6″ animation=”zoomIn” animation_delay=”0.2″ class=”col-sm-3 column-left”][vc_column_text]

Nieuws

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″ class=”col-sm-9 column-left”][vc_column_text]

Restauratie muurschildering Keith Haring gestart

02/09/20[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row fluid=”stretch_row_only” padding_top=”custom-padding” padding_bottom=”custom-padding” custom_padding_top=”0″ custom_padding_bottom=”0″][vc_column css=”.vc_custom_1493728421665{padding-top: 50px !important;}”][/vc_column][/vc_row]