QKunst 15 jaar: locatie Johannesburg

[vc_row fluid=”stretch_row_only” padding_top=”pt-40″][vc_column width=”2/3″ class=”col-sm-6 column-right”][vc_column_text]Weet u het nog? QKunst bestaat dit jaar 15 jaar en trakteert met kunst. In maart kondigden we aan drie schetsontwerpen cadeau te geven voor een locatie die u kon aandragen. Over de drie winnende locaties – het Van Gend & Loosgebouw in de Spoorzone in Helmond; Long Street in de wijk Soweto, Johannesburg; en de Ritakerk in Amsterdam-Noord – vertellen we u de komende maanden graag meer. Deze keer, meer informatie over de locatie Long Street in Soweto, Johannesburg.

Deze locatie bestaat eigenlijk uit twee plekken en de sociale verbinding tussen deze plekken: aan de ene kant van de straat ligt een basisschool, aan de overkant een kerk. De afgelopen jaren is in en om de school veel gedaan om de gebouwen op te knappen en om een dagelijkse werkroutine te creëren voor de leerlingen, met rust en regelmaat. In de kerk is ook veel werk verzet om een veilige plek te creëren waar de gogo’s doordeweeks steun en onderdak vinden. De gogo’s zijn grootmoeders die vaak voor de kinderen zorgen die aan de overkant naar school gaan. Beide plekken zijn met een hek afgezet, wat voor veiligheid zorgt in de gebouwen en in de directe omgeving.

Een sterke groep mensen heeft zich voor beide plekken ingezet. In de Dhlamini Methodist Church zijn directeur en manager van de Isizinda Sempilo Organization Bongani Makhaya, dominee Mr. Sibongakonke Jshabalala, gogo leader Edith Gcilitshana en Nuska Zwane, directeur van de Rivers Foundation, drijvende krachten die een dagelijkse routine hebben gecreëerd voor de gogo’s, onder meer met breien. Voor de Emadlelweni Primary School heeft de directeur, Mr. Khubeka, samen met de leraren programma’s gesteund van organisaties zoals de Smile Foundation.

Het afgelopen jaar werd de school bezocht door Africlowns, een Nederlandse organisatie die kinderen plezier en afleiding wil bezorgen, ‘kinderen kind laten zijn’. De Nederlandse Christi Sa, woonachtig in Johannesburg, was bij deze bezoeken aanwezig als fotograaf, en ze is ook degene die Long Street als locatie voor een schetsontwerp indiende bij QKunst. Ze was hier voor het eerst naartoe gebracht door de directeur van de Rivers Foundation, toen ze op zoek was naar nieuwe optreedlocaties voor de Africlowns.

Christi: ‘Plekken zoals Soweto en Thembisa vind ik hartverwarmend vanwege de knusse sfeer en het samenzijn. Daarnaast maken de muurschilderingen die de straten van elke township oplichten me vrolijk. Je voelt echt de liefde voor kunst als je daar loopt. Maar de belangrijkste reden dat ik deze locatie heb ingediend is toch de warmte die ik voelde, met namen dankzij de kerk, die de steun en toeverlaat is van de gogo’s en Umkhulu’s (grootvaders). Ik ben me bewust van de belangrijke rol van gogo’s in heel Zuid-Afrika en ik vind dat we nooit genoeg onze waardering voor ze kunnen uitspreken. En dan is er nog de school aan de overkant. Een school die in de afgelopen jaren met veel energie en zorg opnieuw is opgebouwd.’[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″ animation=”zoomIn” animation_delay=”0.2″ class=”col-sm-3 column-left”][vc_column_text]

News

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″ class=”col-sm-9 column-left”][vc_column_text]

QKunst 15 jaar: locatie Johannesburg

09/10/19[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row fluid=”stretch_row_only” padding_top=”pt-40″][vc_column css=”.vc_custom_1493728421665{padding-top: 50px !important;}”][vc_gallery type=”flexslider_slide” interval=”0″ images=”4149″ img_size=”large” onclick=””][/vc_column][/vc_row][vc_row fluid=”stretch_row_only” padding_top=”pt-40″][vc_column width=”2/6″ animation=”zoomIn” animation_delay=”0.2″ class=”col-sm-3″][/vc_column][vc_column width=”4/6″ class=”col-sm-9″][vc_column_text]De betrokkenen waren enthousiast dat ze een schetswontwerp hadden gewonnen. In twee bijeenkomsten, waarin Christi Sa als bemiddelaar optrad, werden ideeën uitgewisseld over de rol van kunst op school en in de kerk. Allen noemden uitwisseling, verbinding en sociale cohesie als belangrijke waarden in de beoogde kunst. Met name de kerk benoemde de wens om de wijsheid van de gogo’s te eren. De beste manier om in lijn te werken met de belangrijke waarden en om de gogo’s te eren, is door directe uitwisseling te faciliteren tussen de kunstenaar en de gemeenschap. Daarom is de opdracht veranderd van een schetsontwerp op basis van informatie/documentatie naar een residency.

Dit betekent dat een kunstenaar wordt uitgenodigd om naar Soweto te komen voor een periode van twee weken, waarin hij intensief aan het project zal werken, samen met de gogo’s, de kinderen, de leraren en andere betrokkenen. Op deze manier kunnen ze allemaal met elkaar kennismaken en verhalen uitwisselen – bijvoorbeeld over de kerk, de school, Long Street, of persoonlijkere verhalen over waar mensen vandaan komen.

Aan het einde van de twee weken zijn er nieuwe verbindingen gelegd, nieuwe ervaringen opgedaan en nieuwe herinneringen gemaakt, en zal de kunstenaar een vervolg voorstellen: dit kan een schetsontwerp zijn voor een kunstwerk, maar het kan ook een idee zijn om het gemeenschapsproject dat in de afgelopen twee weken is gestart te verdiepen. Als alle betrokkenen geïnteresseerd zijn in een vervolgd, zal een nieuw plan worden gemaakt en zal er nieuwe financiële ondersteuning moeten worden gevonden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]