Publicatie Herzamelen en Herbestemmen

[vc_row fluid=”stretch_row_only” padding_top=”pt-40″ padding_bottom=”custom-padding” custom_padding_bottom=”0″][vc_column width=”2/3″ class=”col-sm-6 column-right”][vc_column_text]In oktober verscheen de tweetalige publicatie Herzamelen en Herbestemmen | Recollecting and Reallocation. Véronique Baar van QKunst schreef een bijdrage over ontzamelen bij bedrijven. Hierin legt ze uit wat er komt kijken bij het ontzamelen van een (deel van een) bedrijfscollectie en waarin dit verschilt van het ontzamelen van een museale collectie. In het essay introduceert Véronique twee door QKunst ontwikkelde tools die in het werk van QKunst onmisbaar zijn geworden: de waardekaart en de LAB.

De waardekaart biedt – de naam zegt het al – inzicht in de waarden van een collectie. Denk aan kunstinhoudelijke en financiële waarde, maar ook aan historische en maatschappelijke waarde, presentatie- en relatiewaarde. De waardekaart laat zien waar de accenten van een collectie liggen en kan worden ingezet voor het bepalen van de meest geschikte ontzamelroute. LAB staat voor Leidraad Afstoten uit Bedrijfscollecties en is geënt op de LAMO, de Leidraad Afstoting Museale Objecten.

De publicatie Herzamelen en Herbestemmen is de tweede in de museumserie Work In Progress waarin toonaangevende experts de mogelijkheid krijgen om een bepaalde thematiek kritisch te bespreken en andere dan gangbare invalshoeken te belichten en uiteen te zetten. In de publicatie wordt middels verschillende essays de waardering van collecties belicht, komt de ethische kant van ontzamelen aan bod, worden verschillende ontzamelcasussen besproken en komen diverse stakeholders aan het woord.

De publicatie is een uitgave van het Onderzoekscentrum voor materiële cultuur (Research Center for Material Culture -RCMC), het vlaggenschip-instituut van het Tropenmuseum (Amsterdam), Museum Volkenkunde (Leiden), het Afrika Museum (Berg en Dal) en het Wereldmuseum (Rotterdam). Hij is gedrukt in een oplage van 2.500 exemplaren en daarnaast digitaal toegankelijk op de website van het RCMC en bovengenoemde musea.[/vc_column_text][vc_single_image image=”4483″ img_size=”full” add_caption=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/6″ animation=”zoomIn” animation_delay=”0.2″ class=”col-sm-3 column-left”][vc_column_text]

Nieuws

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″ class=”col-sm-9 column-left”][vc_column_text]

Publicatie Herzamelen en Herbestemmen

05/10/20[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row fluid=”stretch_row_only” padding_top=”custom-padding” padding_bottom=”custom-padding” custom_padding_top=”0″ custom_padding_bottom=”0″][vc_column css=”.vc_custom_1493728421665{padding-top: 50px !important;}”][/vc_column][/vc_row]