Monumentstatus voor Amsterdams Koelhuis en mural

[vc_row fluid=”stretch_row_only” padding_top=”pt-40″][vc_column width=”2/3″ class=”col-sm-6 column-right”][vc_column_text]Bijzonder nieuws: de muurschildering van kunstenaar Keith Haring (1958-1990) op het Amsterdamse Koelhuis wordt een monument. De Amsterdamse commissie van erfgoedvereniging Heemschut vroeg de gemeente om het gebouw samen met de schildering tot monument te verklaren. Dat is gelukt.

Het Koelhuis in zakelijk-expressionistische stijl is een ontwerp van Nicolaas Lansdorp. Het imposante bouwwerk is met name bekend vanwege de muurschildering van Keith Haring, die vorig jaar onder begeleiding van QKunst werd gerestaureerd. Een internationaal team werkte zes weken lang aan de restauratie van Harings op één na grootste nog bestaande werk in de openbare ruimte in Europa.

Haring (1958-1990) schilderde het fabelachtige dier in 1986, in het kader van zijn eerste museale solotentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam. Acht jaar later verdween de muurschildering achter een metalen gevel vanwege vochtproblemen in het gebouw. Bij de herontdekking in 2018 bleek de muurschildering in redelijke staat. Experts stelden wel vast dat restauratie noodzakelijk was voor behoud van het werk in de toekomst. In 2019 maakte QKunst een restauratieplan.

Projectontwikkelaar Marktkwartier (Ballast Nedam en VolkerWessels Vastgoed), de gemeente Amsterdam en de Keith Haring Foundation kwamen overeen de kosten gelijkelijk te verdelen. QKunst voerde in opdracht van Marktkwartier de projectbegeleiding.

Een documentaire over de restauratie is in de maak. Bekijk alvast de teaser.

Beeld nieuwspagina: Keith Haring muurschildering, 1986. Foto: Hanna Hachula. Artwork © Keith Haring[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″ animation=”zoomIn” animation_delay=”0.2″ class=”col-sm-3 column-left”][vc_column_text]

News

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″ class=”col-sm-9 column-left”][vc_column_text]

Amsterdams Koelhuis met muurschildering Haring wordt monument

22/04/21[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row fluid=”stretch_row_only” padding_top=”pt-40″][vc_column width=”2/6″ animation=”zoomIn” animation_delay=”0.2″ class=”col-sm-3″][/vc_column][vc_column width=”4/6″ class=”col-sm-9″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]