Kunst in de bibliotheek

[vc_row fluid=”stretch_row_only” padding_top=”pt-40″ padding_bottom=”custom-padding” custom_padding_bottom=”0″][vc_column width=”2/3″ class=”col-sm-6 column-right”][vc_column_text]De Centrale Bibliotheek van Utrecht verhuist in maart van de Oudegracht naar het voormalige postkantoor op de Neude. Het monumentale pand op het bekendste plein van de Domstad wordt het grote cultuurhuis dat Utrecht nog miste, een ontmoetingsplek voor alle Utrechters. In het pand worden maar liefst vijf kunstwerken in opdracht gerealiseerd door lokale kunstenaars, een idee van het K.F. Hein Fonds. QKunst-directeur Véronique Baar sinds juli 2018 lid van de kunstcommissie van het fonds.

Dat de Centrale Bibliotheek naar de Neude zou verhuizen, was lange tijd onzeker. Het was simpelweg te duur. Met een grote donatie heeft o.a. het K.F. Hein Fonds er mede aan bijgedragen dat deze wens van veel Utrechters toch werkelijkheid kon worden. Al snel ontstond het idee om werk van Utrechtse kunstenaars integraal onderdeel te laten zijn van de nieuwe invulling van het gebouw. Dit idee vond al weerklank bij de Bibliotheek en kon vervolgens ook op draagvlak van andere betrokken partijen rekenen.

Vijf kunstenaars werden geselecteerd door een kunstcommissie: Maarten Baas, Jan Willem Deiman, Frank Halmans, Daan Spaans en Jop Vissers Vorstenbosch. De vijf kunstopdrachten, gefinancierd door verschillende fondsen, worden nu gerealiseerd en zullen bij de officiële opening van de bibliotheek op vrijdag 13 maart worden onthuld. Het werk van Maarten Baas wordt naar verwachting in mei opgeleverd.

Het oude Postkantoor aan de Neude is voor de inwoners van Utrecht een bekend en vertrouwd adres. Het hoofdpostkantoor werd in 1924 geopend en is ontworpen door Joseph Crouwel (1885-1962). Het imposante complex met zijn sculpturale versieringen en indrukwekkende centrale hal is een rijksmonument. De transformatie van het gebouw tot bibliotheek is in handen van Zecc Architecten.[/vc_column_text][vc_single_image image=”4272″ img_size=”full” add_caption=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/6″ animation=”zoomIn” animation_delay=”0.2″ class=”col-sm-3 column-left”][vc_column_text]

Nieuws

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″ class=”col-sm-9 column-left”][vc_column_text]

Kunst in de bibliotheek

10/01/20[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row fluid=”stretch_row_only” padding_top=”custom-padding” padding_bottom=”custom-padding” custom_padding_top=”0″ custom_padding_bottom=”0″][vc_column css=”.vc_custom_1493728421665{padding-top: 50px !important;}”][/vc_column][/vc_row]