Huis voor de Stad

[vc_row fluid=”stretch_row_only” padding_top=”pt-40″][vc_column width=”2/3″ class=”col-sm-6 column-right”][vc_column_text]Een bijzondere samenwerking: Ella Derksen, Embedding the Arts, benaderde Véronique Baar, QKunst om de komende jaren samen de realisatie van kunst in, om en bij het nieuw te bouwen stadshuis van Amersfoort te begeleiden. Dit Huis voor de Stad staat er naar verwachting eind 2025. Uit drie schetsen werd onlangs het ontwerp van Nynke Koster (1986) gekozen.

Om toekomstige gebruikers van het Huis voor de Stad te betrekken bij de keuze is een Kunsttribune van tien Amersfoorters samengesteld, na een open oproep van de gemeente. ‘Hoe kun je naar kunst kijken?’ en ‘Welk gevoel roept het op?’ waren vragen waar ze zich over bogen. Ook ontmoetten ze de leden van de Kunstwerkgroep, bestaande uit onder andere de architect, de landschapsarchitect en de Stadsbouwmeester. Ella en Véronique begeleidden beide groepen.

Afgelopen maanden werden drie kunstenaars geselecteerd om tot een goed ontwerp voor een kunstwerk te komen, waarbij verbinding en identiteit van de stad centraal stond. Na presentaties van de kunstenaars en de reacties van de Kunsttribune viel de keuze van de Kunstwerkgroep op Nynke Koster.

Nynke maakt regelmatig werken in de openbare ruimte en installaties op locatie. In haar werk maakt ze vaak gebruik van afdrukken van fragmenten uit de omgeving. Zo gaat ze ook elementen van Amersfoort opnieuw betekenis geven in haar kunstwerk. Koster: ‘Ik vind het belangrijk dat je naar een kunstwerk toe getrokken wordt als je het ziet omdat het verleidelijk oogt, maar dat het ook verdieping heeft als je er meer van wil weten.’

Lees het volledige interview met Nynke Koster[/vc_column_text][rs_image_block][/vc_column][vc_column width=”1/6″ animation=”zoomIn” animation_delay=”0.2″ class=”col-sm-3 column-left”][vc_column_text]

News

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″ class=”col-sm-9 column-left”][vc_column_text]

Huis voor de stad

24/01/23[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]