Van schetsontwerp naar muurschildering

Ghislaine

In Nieuws Posted

Hij is af! De muurschildering die kunstenaar Gino Bud Hoiting ontwierp voor de achterzijde van Loods 20 in Helmond is voltooid. Op de muur zijn taferelen te zien die verwijzen naar het EDAH Museum en het Draaiorgelmuseum, die binnenkort Loods 20 in gebruik gaan nemen. De realisatie van het kunstwerk is het eindstation van een traject dat vorig jaar in gang werd gezet met de 15de verjaardag van QKunst.

Voor die gelegenheid besloot QKunst niet met taart maar met kunst te trakteren. We gaven drie schetsontwerpen cadeau voor een locatie die u kon aandragen. Dat werden het Van Gend & Loosgebouw in de Spoorzone in Helmond; Long Street in de wijk Soweto, Johannesburg; en de Ritakerk in Amsterdam-Noord.

In Helmond maakte Gino Bud Hoiting (Utrecht, 1984) een ontwerp voor de ruim 100 meter lange wand aan de achterzijde van het Van Gend & Loosgebouw in de Spoorzone. Bud Hoiting liet zich inspireren door de collecties van het EDAH Museum en het Draaiorgelmuseum. De kunstenaar werd in de opdracht uitgenodigd deze specifieke verhalen in de bredere context te plaatsen van het arbeidersleven in Helmond, in verleden en heden.

De betrokken partijen waren zo enthousiast dat ze op zoek gingen naar financiering om het werk te realiseren en dat lukte. Het resultaat is een bijzondere lijntekening in zwart en wit, die een dag uit het leven verbeeldt van een Helmonds stel in de jaren ’30 / ’40 van de vorige eeuw.

Afbeelding nieuwspagina: still uit reportage van Ditisonzewijk.nl/Helmond

Nieuws

15 jaar QKunst: van schetsontwerp naar muurschildering

09/07/20

Schetsontwerp Gino Bud Hoiting voor Spoorzone Helmond | Beeld: Gino Bud Hoiting