Nieuws

Interviews met of publicaties van teamleden van QKunst vindt u hier, net als bijzondere nieuwsberichten met betrekking tot opdrachten of evenementen, of meld u aan voor onze nieuwsbrief via contact@qkunst.nl. Volg voor dagelijks nieuws en inspiratie onze sociale media pagina’s op Facebook, Twitter en Instagram.

Onthulling kunstwerk Jennifer Tee

12/12/2017 

Het was monnikenwerk, maar nu is het dan eindelijk te zien: het werk van Jennifer Tee voor de metrohal van het Centraal Station. Op vrijdag 15 december wordt de imposante Tulpen Palepai van Jennifer Tee feestelijk onthuld voor pers en stakeholders en daarmee ook voor het grote publiek, aangezien deze locatie al in gebruik is. Het is dan ook het eerste kunstwerk dat vóór de opening van de Noord/Zuidlijn op 22 juli 2018 dagelijks te bewonderen zal zijn. Meer weten over de achtergrond van dit werk? Bekijk de documentaire Leaving Limbo, van Lisa Boerstra, over de totstandkoming van het werk.

 

Nu nog bouwhekken, straks een kunstwerk. Foto: Gé Dubbeldam.

Stage collectieregistratie Provincie Gelderland

13/12/2017 

Ben je student kunstgeschiedenis en wil je graag kennismaken met een hoogwaardige collectie buiten de museummuren? Voor een stage collectieregistratie bij Provincie Gelderland is QKunst op zoek naar vier studenten kunstgeschiedenis die binding hebben met de provincie. De stage-opdracht bestaat uit het completeren van de collectie-registratie met het noteren van de signatuur, oplage en conditie van alle 2400 objecten, en het identificeren en noteren van de gebruikte technieken. De begeleiding vindt plaats door QKunst. Het project duurt 3 weken, waarbij je 5 dagen per week in het Huis der Provincie in Arnhem werkzaam bent. Heb je belangstelling, lees hier de volledige vacaturetekst met contactinformatie.

QKunst maakt kennis met SIF

12/12/2017 

Te krom, te dik, te klein… Zo’n 10 procent van alle groente en fruit wordt verspild vanwege hun ‘looks’ of door overproductie. Kromkommer brengt deze groente weer terug op ons bord. Dit bedrijf is een van de sociale ondernemingen die zich bij Social Impact Factory (SIF) heeft gevestigd, waar QKunst op woensdag kantoor houdt.

 

In oktober organiseerde teamlid Steven de Haas een kennismakingsbijeenkomst voor leden van SIF. Stichting Life Goals, een van de eerste organisaties die zich in SIFUtrecht vestigden, was er ook bij. Life Goals helpt kwetsbare mensen in onze samenleving om via sport weer mee te doen. Illustrator Michelle de Gruijter maakte live portretten van alle aanwezigen. In het nieuwe jaar gaat QKunst bijdragen aan de social impact met kunst. Meer hierover in de volgende nieuwsbrief.

 

SIF is gevestigd in het vroegere Staffhorst pand. Foto: SIF.

Open dag Noord/Zuidijn

12/12/2017 

Na jaren werk komt de eindstreep in zicht van een groot QKunst-project: kunst voor de Noord/Zuidlijn. De metro gaat vanaf juli 2018 rijden en de resterende maanden zijn hard nodig om de stations en hun kunstwerken te voltooien. Toch kunt u binnenkort vast een kijkje achter de schermen nemen. Op zaterdag 20 januari 2018 organiseert Metro & Tram een open dag. U kunt dan een bezoek brengen aan zes van de acht stations: Noorderpark, Centraal Station, Rokin, Vijzelgracht, De Pijp en Europaplein.

 

De open dag is in de eerste plaats een ‘bouwbezoek’, maar wel met een sneak peek van de kunst die straks met uw ov-chipkaart toegankelijk is. Mis deze kans niet! Aanmelden is verplicht en kan via wijnemenjemee.nl.

 

Neem een kijkje achter de schermen van de Noord/Zuidlijn. Foto: Wiep van Apeldoorn.

Artikel 1 in beeld bij Provincie Zuid-Holland

12/12/2017 

In een levendige bijeenkomst met de Provinciale Statenleden en medewerkers van Provincie Zuid-Holland heeft QKunst een verkenning gedaan naar de mogelijkheden voor het in beeld brengen van het eerste grondwetsartikel bij het provinciehuis in Den Haag. De provincie wil hiermee meer bewustwording creëren over de betekenis van Artikel 1. Gedeputeerde Staten stelt voor om een prijsvraag uit te schrijven en de realisatie van het kunstwerk te koppelen aan de opening van het verbouwde bestuursgebouw. Deze route is in de eerste bijeenkomst verkend. QKunst begeleidt de provincie bij de inrichting van het proces.

 

De grondwetbank aan de Hofplaats in Den Haag.

Véronique Baar ontmoet studenten UU

01/12/2017 

Veel studenten kunstgeschiedenis zijn geïnteresseerd in het ondernemerschap en komen daar uiteindelijk ook in terecht. Daarom organiseerde Universiteit Utrecht op 30 november de bijeenkomst ARTrepreneurship, over ondernemerschap in de kunst- en cultuursector en de media. Studenten en recent afgestudeerde alumni die ondernemer zijn of willen worden, konden op deze avond praten met en luisteren naar alumni die al langer als ondernemer in deze sectoren aan het werk zijn. Véronique Baar was aanwezig als expert-ondernemer.

Nieuwe huisstijl voor QKunst

21/09/2017 

Met trots presenteren we onze nieuwe huisstijl, ontwikkeld door Trapped in Suburbia. We hebben een nieuwe website, visitekaartjes en prachtige portfoliokaarten waarop we onze projecten presenteren. Ook gaan wij vanaf nu maximaal vier keer per jaar een nieuwsbrief versturen, waarin we u op de hoogte houden van ons werk. Voor dagelijks nieuws en inspiratie kunt u ons altijd volgen op sociale media. Op woensdag houden wij kantoor in Utrecht.

Ruimte voor kunst

20/09/2017 

Heeft u hem al bekeken, de moving banner op onze homepagina? We willen graag iedereen bedanken die hieraan heeft meegewerkt: regisseur Dennis Lubbers, regieassistent Leonardo Cariglino, producer Mijke Rummens, en natuurlijk de figuranten, Eric Cornet, Maud Cornet, Deborah Misky, Tim van Dorp, Young-Kon Lambeck, Herman van Eenbergen, Tineke Rummens, Nina Onland, Eric van Engelen en last but not least skaters Finn, Mas en Valentijn.

Publicatie in Boekman Tijdschrift

27/06/2017 

Stationsgebieden ontwikkelen zich steeds meer tot een ‘third place’, een plek waar je naar toe kunt ook als je niet hoeft te reizen. Wat is de rol van kunst, van oudsher partner van het spoor, in deze ontwikkeling? Ella Derksen en Véronique Baar beantwoordden deze vraag voor Boekman Tijdschrift. Het essay verscheen in het nummer van juni 2017, gewijd aan het thema ‘Kunst en de publieke ruimte’.

Interview in Het Parool

23/04/2017 

Een voor een naderen de kunstwerken in de stations van de Noord/Zuidlijn hun voltooiing. Op 23 maart 2017 was Station Rokin aan de beurt. Tijdens een drukbezochte preview kon je heel even het werk van het Brits-Franse kunstenaarsduo Daniel Dewar en Grégory Gicquel komen bekijken. Naar aanleiding hiervan publiceerde Het Parool een interview met Véronique Baar, over de kunst voor de Noord/Zuidlijn en het werk van Dewar & Gicquel.

Documentaire over Jennifer Tee

05/03/2017 

Jennifer Tee (1973) is een van de kunstenaars die werd geselecteerd om een kunstwerk te maken voor de Noord/Zuidlijn. Zij kreeg de opdracht een actueel beeldverhaal te ontwerpen voor de entreehal van het centraal station. Regisseur Lisa Boerstra maakte een documentaire over Tee en volgt haar terwijl ze haar kunstwerk voltooit. De documentaire Leaving Limbo toont Jennifer Tee’s zoektocht naar identiteit en verbinding en laat tegelijk zien hoe kunst en werkelijkheid elkaar kruisen en beïnvloeden.