Huis voor de Stad

[vc_row fluid=”stretch_row_only” padding_top=”pt-40″][vc_column width=”2/3″ class=”col-sm-6 column-right”][vc_column_text]Een bijzondere samenwerking: Ella Derksen, Embedding the Arts, benaderde Véronique Baar, QKunst om de komende jaren samen de realisatie van kunst in, om en bij het nieuw te bouwen stadshuis van Amersfoort te begeleiden. Dit Huis voor de Stad staat er naar verwachting eind 2025. Uit drie schetsen werd onlangs het ontwerp van Nynke Koster (1986) gekozen.

Om toekomstige gebruikers van het Huis voor de Stad te betrekken bij de keuze is een Kunsttribune van tien Amersfoorters samengesteld, na een open oproep van de gemeente. ‘Hoe kun je naar kunst kijken?’ en ‘Welk gevoel roept het op?’ waren vragen waar ze zich over bogen. Ook ontmoetten ze de leden van de Kunstwerkgroep, bestaande uit onder andere de architect, de landschapsarchitect en de Stadsbouwmeester. Ella en Véronique begeleidden beide groepen.

Afgelopen maanden werden drie kunstenaars geselecteerd om tot een goed ontwerp voor een kunstwerk te komen, waarbij verbinding en identiteit van de stad centraal stond. Na presentaties van de kunstenaars en de reacties van de Kunsttribune viel de keuze van de Kunstwerkgroep op Nynke Koster.

Nynke maakt regelmatig werken in de openbare ruimte en installaties op locatie. In haar werk maakt ze vaak gebruik van afdrukken van fragmenten uit de omgeving. Zo gaat ze ook elementen van Amersfoort opnieuw betekenis geven in haar kunstwerk. Koster: ‘Ik vind het belangrijk dat je naar een kunstwerk toe getrokken wordt als je het ziet omdat het verleidelijk oogt, maar dat het ook verdieping heeft als je er meer van wil weten.’

Lees het volledige interview met Nynke Koster[/vc_column_text][rs_image_block][/vc_column][vc_column width=”1/6″ animation=”zoomIn” animation_delay=”0.2″ class=”col-sm-3 column-left”][vc_column_text]

News

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″ class=”col-sm-9 column-left”][vc_column_text]

Huis voor de stad

24/01/23[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kunst, sport en spel in Breda

[vc_row fluid=”stretch_row_only” padding_top=”pt-40″][vc_column width=”2/3″ class=”col-sm-6 column-right”][vc_column_text]QKunst begeleidt de gemeente Breda bij de realisatie van een kunstwerk bij De Kragt, een sportvoorziening voor talentontwikkeling dat aan de noordelijke invalsroute van Breda wordt gebouwd. Vorig jaar nodigde de gemeente vier kunstenaars uit hun visie op kunst, sport en spel bij De Kragt te geven. Op basis van deze visies is een kunstenaarscollectief geselecteerd om een ontwerp te maken en uit te werken. In januari kunnen we een tipje van de sluier oplichten!

Aan de noordelijke invalsroute van Breda liggen al verschillende sportvoorzieningen. Daar wordt De Kragt aan toegevoegd. Het zal ruimte bieden aan sportieve talentontwikkeling op regionaal niveau en aan amateurverenigingen. Het kunstwerk zal de activiteiten die zich binnen afspelen voelbaar maken en een verbinding leggen tussen het centrum en het buitengebied.

Beeld nieuwspagina: Bij De Kragt ligt het Johan Cruyff Court, dat intensief wordt gebruikt door de buurt.[/vc_column_text][rs_image_block image=”4870″][/vc_column][vc_column width=”1/6″ animation=”zoomIn” animation_delay=”0.2″ class=”col-sm-3 column-left”][vc_column_text]

News

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″ class=”col-sm-9 column-left”][vc_column_text]

Kunst, sport en spel in Breda

15/12/22[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Opdracht Stichting Heden af

[vc_row fluid=”stretch_row_only” padding_top=”pt-40″][vc_column width=”2/3″ class=”col-sm-6 column-right”][vc_column_text]Kunstuitleen en galerie Heden in Den Haag beheert ruim 15.000 kunstwerken. De afgelopen jaren ondersteunde QKunst Heden bij het inventariseren, waarderen en aanscherpen van de collectie, met inzet van de QKunst Collectiemanagementapplicatie. Inmiddels is dit project afgerond en heeft Heden goed zicht op haar collectie voor tentoonstellingen, verhuur en verkoop.

Beeld nieuwspagina en onder: Kunstuitleen en galerie Heden in Den Haag.[/vc_column_text][rs_image_block image=”5013″][/vc_column][vc_column width=”1/6″ animation=”zoomIn” animation_delay=”0.2″ class=”col-sm-3 column-left”][vc_column_text]

News

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″ class=”col-sm-9 column-left”][vc_column_text]

Opdracht Stichting Heden afgerond

24/10/22[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Opening Provinciehuis PZH

[vc_row fluid=”stretch_row_only” padding_top=”pt-40″][vc_column width=”2/3″ class=”col-sm-6 column-right”][vc_column_text]Provincie Zuid-Holland bezit een kunstcollectie die sterk verbonden is met het werkgebied, opgebouwd vanaf ongeveer 1950. De afgelopen jaren begeleidde QKunst de provincie bij het aanscherpen, taxeren, restaureren en ontsluiten van de collectie. Daarnaast werd samen met de provincie een geheel nieuw depot ingericht. Ook ondersteunde QKunst de provincie bij het voorbereiden van de herinrichting van het provinciehuis na de renovatie van het gebouw, die in 2020 van start ging. QKunst werkte hiervoor nauw samen met de interne provinciale kunstcommissie.

Opening door de Koning

Na twee jaar is de renovatie afgerond en deze maand wordt het gerenoveerde hoofdgebouw van het provinciehuis door de Koning officieel geopend. Voor die tijd is er gelegenheid voor het publiek om een kijkje te komen nemen. Op 10 september is er een open dag. In gebouw A en B was de kunst al langer weer te zien. Bezoekers en werknemers kunnen de collectie nu ook weer bekijken en beleven in het gerenoveerde hoofdgebouw van het provinciehuis. Er zijn drie thema’s: ‘Erfgoed van de toekomst’, ‘Samenwerken aan Zuid-Holland’ en ‘Hollandse luchten’.

Nieuw depot

‘Vijf jaar geleden hebben we onze kunst opgeslagen bij het Archeologisch depot in Alphen aan de Rijn’, vertelt Rik van der Burg, projectmedewerker huisvesting bij Provincie Zuid-Holland, in een speciale publicatie van de provincie. ‘De omstandigheden voor kunstopslag waren daar echter niet ideaal. Dus toen eenmaal was besloten de collectie in ere te herstellen, hebben we die als eerste stap naar een speciaal voor de provincie Zuid-Holland ingerichte museale opslagbox in Moerkapelle gebracht. Vandaaruit zijn we met restauratie gestart.’

Nieuwe ruimte voor kunst

‘Provinciale Staten hebben er bewust voor gekozen de eigen kunst weer een plek te geven in de gebouwen, te beginnen bij gebouwdelen A en B maar nu ook voor gebouw C. Nu de inrichting daarvan is veranderd, kon niet alle kunst op de ‘oude plek’ terug. Een kunstcommissie heeft zich erover gebogen wat waar moest komen. We hebben uiteraard nauw samengewerkt met de binnenhuisarchitect voor de exacte plaatsing en de belichting van de kunstwerken.’

Na de renovatie is er geen aparte ruimte meer voor tentoonstellingen. De vroegere galerie die daarvoor diende is onderdeel van de Statenzaal geworden. ‘Wel is er veel mogelijk met kleinere hoeken in het gebouw. De bewoners gaan daar ook een stem in hebben.’

Graffiti en kunst in opdracht

Nieuw is de plek van de graffitikunst, die de bouwschuttingen opfleurde. ‘We hebben drie ‘jams’ gehad, met verschillende thema’s: het verzet in W.O. II, graffiti door de eeuwen heen en Zuid-Holland/Den Haag. Een aantal werken blijft te zien in de ‘burgemeestersgang’, die van de parkeergarage naar gebouw C loopt. Met toestemming van de kunstenaars uiteraard.’ En speciaal voor deze gang zijn er in opdracht drie nieuwe panelen ontworpen die iets meer vertellen over Zuid-Holland en de rol van de provincie hierin. Kortom de kunst is terug, en weer voor iedereen te bezichtigen.

Bezoekinformatie open dag

De open dag is op 10 september van 10.00 tot 17.00 uur. Reserveren is niet nodig. Op verschillende tijdstippen worden rondleidingen aangeboden. U kunt zich inschrijven voor een tijdslot.

Het provinciehuis is goed lopend te bereiken vanaf Den Haag Centraal Station. Vanaf het station loop je in ongeveer 10 minuten langs het Malieveld naar het provinciehuis, dat zich aan het Zuid-Hollandplein 1 bevindt.

Beeld: Arthandlers plaatsen werk van Bob Bonies.[/vc_column_text][rs_image_block image=”5001″][/vc_column][vc_column width=”1/6″ animation=”zoomIn” animation_delay=”0.2″ class=”col-sm-3 column-left”][vc_column_text]

News

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″ class=”col-sm-9 column-left”][vc_column_text]

Opening Provinciehuis Den Haag

8/09/22[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Opening 10e expositie bij SIF

[vc_row fluid=”stretch_row_only” padding_top=”pt-40″][vc_column width=”2/3″ class=”col-sm-6 column-right”][vc_column_text]Op 8 september opent de expositie Oog voor je omgeving bij de Social Impact Factory Utrecht. Met deze tentoonstelling vieren we een feestje. SIF Utrecht bestaat namelijk vijf jaar en het is de tiende expositie die adviesbureau QKunst samenstelt voor deze hotspot voor sociaal ondernemerschap. Ook viert Utrecht dit jaar 900 jaar stadsrechten met het thema Stad zonder muren: een stad waarin ontmoeting en samenwerking centraal staan. Om die reden is de opening van de expositie eenmalig toegankelijk voor publiek. Daarnaast organiseert QKunst kleinschalige rondleidingen op aanvraag.

In Oog voor je omgeving laten de Utrechtse kunstenaars Tim Wunderink en Britte Koolen zien hoe zij om zich heen kijken. Ieder vanuit hun eigen perspectief vertalen ze hun omgeving naar sculpturale wandkunst en installaties. Lees meer over de expositie.

Voor de agenda
Opening expositie Oog voor je omgeving: donderdag 8 september om 17.00 uur.
Korte introductie door QKunst en rondleiding langs de werken in het bijzijn van de kunstenaars.

Graag aanmelden via hallo@socialimpactfactory.com

Rondleidingen
Bij voldoende interesse kunnen kleinschalige rondleidingen worden georganiseerd op maandag-, woensdag- of vrijdagmiddag gedurende de looptijd van de expositie (september 2022 – januari 2023)

Graag aanmelden bij Krista van der Bron: kristavdb@qkunst.nl

Bezoekinformatie
Social Impact Factory
Vredenburg 40, 3511 BD Utrecht
030 227 1812
Let op: Bij restaurant De Utrechter naar binnenlopen, met de trap omhoog naar de eerste verdieping.[/vc_column_text][rs_image_block image=”5078″][/vc_column][vc_column width=”1/6″ animation=”zoomIn” animation_delay=”0.2″ class=”col-sm-3 column-left”][vc_column_text]

News

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″ class=”col-sm-9 column-left”][vc_column_text]

Opening 10e expositie bij SIF

22/08/22[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

QKunst op LinkedIn

[vc_row fluid=”stretch_row_only” padding_top=”pt-40″][vc_column width=”2/3″ class=”col-sm-6 column-right”][vc_column_text]Misschien volg je ons al op LinkedIn. Op dit platform delen we regelmatig een verdiepend artikel over een kunst en maatschappij-gerelateerde thema’s. Zo schreven we al over hoe organisaties kunst inzetten om maatschappelijke vraagstukken te adresseren, naar aanleiding van het opiniestuk van Meta Knol in de NRC, over ‘collective storytelling’, het thema van de Manifesta14 in Pristina als meerstemmig fundament voor kunst in openbare ruimte, en over de wederzijdse versterking van hedendaagse kunst en erfgoed. Meer weten? Lees de artikelen terug op LinkedIn.

Beeld nieuwspagina en onder: Véronique Baar wordt geïnterviewd door Kosovan tëvë1 bij Manifesta 14 in Prishtina, Kosovo.[/vc_column_text][rs_image_block image=”5025″][/vc_column][vc_column width=”1/6″ animation=”zoomIn” animation_delay=”0.2″ class=”col-sm-3 column-left”][vc_column_text]

News

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″ class=”col-sm-9 column-left”][vc_column_text]

QKunst op LinkedIn

10/07/22[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Collectie Hengelo in beeld

[vc_row fluid=”stretch_row_only” padding_top=”pt-40″][vc_column width=”2/3″ class=”col-sm-6 column-right”][vc_column_text]Charles van Ark, Jan Baetsen, Theo Wolvecamp, Jan ten Voorde, Anne Wind en
Evert Strobos: een greep uit de kunstenaars wier werk in de collectie van de gemeente Hengelo is opgenomen. De gemeente wil de collectie beter inzetten en zichtbaar maken. Om hier een visie op te ontwikkelen, vroeg de gemeente QKunst om een inhoudelijke waardering.

De collectie is opgenomen in onze collectiemanagementapplicatie, om de werken te kunnen categoriseren en inhoudelijk te waarderen. Zo heeft de gemeente een goed beeld van de verschillende kwaliteiten van de collectie, als basis om verschillende toekomstscenario’s voor de collectie te definiëren.

Beeld nieuwspagina en onder: Hal van het gerenoveerde gemeentehuis met werk van Theo Wolvecamp.[/vc_column_text][rs_image_block image=”5020″][/vc_column][vc_column width=”1/6″ animation=”zoomIn” animation_delay=”0.2″ class=”col-sm-3 column-left”][vc_column_text]

News

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″ class=”col-sm-9 column-left”][vc_column_text]

Collectie gemeente Hengelo in beeld

15/06/22[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Dag lieve Mijke!

[vc_row fluid=”stretch_row_only” padding_top=”pt-40″][vc_column width=”2/3″ class=”col-sm-6 column-right”][vc_column_text]Onze lieve Mijke vliegt na elf jaar QKunst uit! Ze gaat kunst en cultuur toegankelijk maken voor nieuwe generaties. Een prachtige rol en wat zal ze dat ongelofelijk goed doen.

Afgelopen vrijdag namen we afscheid met een bijzondere teamdag. Melody gaf ons een training art based learning bij de huidige tentoonstelling in Doornburgh, en ‘s middags nam Bart Lunenburg ons mee in zijn residency onderzoek in het klooster.

Bij het heerlijke diner bleken de wederzijdse cadeaus op dezelfde gedachte gestoeld: Wouter van Reek ontwierp namens team Q een vrolijkmakende illustratie voor Mijke, en Mijke verraste elk van ons met een persoonlijke medaille van keramiek gemaakt door Elma Čavčić.

Wat een bijzondere dag! Dank lieve Mijke! En natuurlijk dank aan Melody Toering, Elma Cavcic en Wouter van Reek, en aan Bart Lunenburg, Buitenplaats Doornburgh en Restaurant de Zusters voor de ontvangst![/vc_column_text][rs_image_block image=”4904″][/vc_column][vc_column width=”1/6″ animation=”zoomIn” animation_delay=”0.2″ class=”col-sm-3 column-left”][vc_column_text]

News

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″ class=”col-sm-9 column-left”][vc_column_text]

Dag lieve Mijke

11/04/22[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

QKunst 18!

[vc_row fluid=”stretch_row_only” padding_top=”pt-40″][vc_column width=”2/3″ class=”col-sm-6 column-right”][vc_column_text]QKunst is 18 geworden, hoera!

Acht jaar geleden werkten we voor ons 10-jarig jubileum samen met grafisch ontwerper Hansje van Halem. Voor het 10-jarig bestaan van QKunst maakte ze het omslag van 10 prachtige schriftjes met onze kernwaarden, die we uitdeelden aan relaties.

In het binnenwerk was werk te zien van jong talent. De komende periode delen we op Instagram foto’s van elk schriftje en de waarden die ons nog steeds kenmerken. Kijk je mee?

De schriftjes zijn inmiddels in de collecties van het Stedelijk Museum en het Design Museum opgenomen en zijn een collector’s item geworden.

Beeld nieuwspagina: Schriftjes tien jaar QKunst. Ontwerp: Hansje van Halem (2014)[/vc_column_text][rs_image_block image=”4916″][/vc_column][vc_column width=”1/6″ animation=”zoomIn” animation_delay=”0.2″ class=”col-sm-3 column-left”][vc_column_text]

News

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″ class=”col-sm-9 column-left”][vc_column_text]

QKunst 18!

15/03/22[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Een nieuw thuis

[vc_row fluid=”stretch_row_only” padding_top=”pt-40″][vc_column width=”2/3″ class=”col-sm-6 column-right”][vc_column_text]Onderdeel van de dienstverlening van QKunst is het vinden van nieuwe bestemmingen voor werken die binnen de oorspronkelijke collectie niet meer kunnen worden getoond. Het zoeken naar een passend onderdak kost tijd. Er moet een inhoudelijke match zijn, maar ook de mogelijkheid om een eventuele schenking duurzaam te beheren en presenteren. Momenteel werken we aan herplaatsingen bij Rijksmuseum Amsterdam, Stedelijk Museum Schiedam, Textielmuseum Tilburg en de Universiteit van Amsterdam.

De afgelopen jaren herplaatsten we namens verschillende opdrachtgevers succesvol werken bij onder meer Museum Het Domein, Museum Van Bommel Van Dam, Museum Valkenburg, Museum Het Valkhof, Rijksmuseum Twente en Stedelijk Museum Kampen. Heel recent kwam daar Rijnstate ziekenhuis bij. Een monumentaal glaswerk van Eugène Terwindt wordt opgenomen in de Rijnstate kunstcollectie. De fysieke overdracht wordt voorbereid.

Team: Véronique Baar, Maartje de Roy, Mijke Rummens en voorheen: Jet Vermaning

Beeld: Impressie Rijnstate kunstcollectie, met werk van Thomas Elshuis. Foto: Rijnstate ziekenhuis.[/vc_column_text][vc_single_image image=”4833″ img_size=”large” add_caption=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/6″ animation=”zoomIn” animation_delay=”0.2″ class=”col-sm-3 column-left”][vc_column_text]

News

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″ class=”col-sm-9 column-left”][vc_column_text]

Een nieuw thuis

24/02/22[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]