Nieuws

Interviews met of publicaties van teamleden van QKunst vindt u hier, net als bijzondere nieuwsberichten met betrekking tot opdrachten of evenementen, of meld u aan voor onze nieuwsbrief via contact@qkunst.nl. Volg voor dagelijks nieuws en inspiratie onze sociale media pagina’s op Facebook, Twitter en Instagram.

Ruim baan voor kunst in nieuw pand BPD

01/02/2018

Gebiedsontwikkelaar BPD nam in begin dit jaar zijn intrek in het Burgerweeshuis in Amsterdam. In het rijksmonumentale gebouw – een ontwerp van architect Aldo van Eyck – is een speciale rol weggelegd voor kunst en cultuur. ‘Er hangt en staat natuurlijk overal in het gebouw kunst uit onze collectie’, zegt Caroline Coffrie, conservator van BPD Kunstcollectie en QKunst-teamlid. ‘Maar we hebben hier ook een kleine expositieruimte, waar we drie keer per jaar een wisselende tentoonstelling willen inrichten. Daaraan gekoppeld willen we culturele evenementen organiseren, zoals lezingen. Tijdens deze evenementen zal de expositieruimte ook voor publiek toegankelijk zijn. Ook hopen we in het voorjaar rondleidingen te gaan organiseren, om geïnteresseerden toegang te geven tot onze collectie en tot dit bijzondere gebouw’, aldus Caroline.

Kunst en de Haagsche dierentuin bij PZH

24/01/2018

Tussen 1862 en 1968 huisde op de plek waar nu het provinciehuis van Provincie Zuid-Holland staat een bijzondere dierentuin. Er waren niet alleen dieren te zien maar ook de meest uiteenlopende evenementen werden georganiseerd. Deze week opent in het provinciehuis de tentoonstelling Kunst en de Haagsche dierentuin.

Uit de omvangrijke kunstcollectie van de provincie is een aantal werken te zien dat specifiek naar de dierentuin refereert. Andere werken zijn associatief geplaatst als pendant van historisch fotomateriaal van de dierentuin. De wisselende exposities zijn onderdeel van het nieuwe kunstbeleid van PZH waarvan QKunst de uitvoering begeleidt.

Kunstwerk Jennifer Tee onthuld

16/12/2017 

Het was monnikenwerk, maar nu is het dan eindelijk te zien: het werk van Jennifer Tee voor de metrohal van het Centraal Station. Op vrijdag 15 december werd de imposante Tulpen Palepai van Jennifer Tee feestelijk onthuld voor pers en stakeholders en daarmee ook voor het grote publiek, aangezien deze locatie al in gebruik is. Het is dan ook het eerste kunstwerk dat vóór de opening van de Noord/Zuidlijn op 22 juli 2018 dagelijks te bewonderen zal zijn. Meer weten over de achtergrond van dit werk? Bekijk de documentaire Leaving Limbo, van Lisa Boerstra, over de totstandkoming van het werk.

 

Jennifer Tee en wethouder Pieter Litjens bij het kunstwerk. Foto: Jorrit ’t Hoen.

Open dag Noord/Zuidijn drukbezocht

21/01/2018

Na jaren werk komt de eindstreep in zicht van een groot QKunst-project: kunst voor de Noord/Zuidlijn. De metro gaat vanaf juli 2018 rijden en de resterende maanden zijn hard nodig om de stations en hun kunstwerken te voltooien. Toch kon u onlangs vast een kijkje achter de schermen nemen. Op zaterdag 20 januari 2018 organiseerde Metro & Tram een open dag. Geïnteresseerden konden een bezoek brengen aan zes van de acht stations: Noorderpark, Centraal Station, Rokin, Vijzelgracht, De Pijp en Europaplein. De open dag was in de eerste plaats een ‘bouwbezoek’, maar wel met een sneak peek van de kunst die straks met uw ov-chipkaart toegankelijk is. Ruim 40.000 bezoekers maakten gebruik van deze unieke kans.

Kijkje achter de schermen. Foto: Wiep van Apeldoorn.

Artikel 1 in beeld bij Provincie Zuid-Holland

12/12/2017 

In een levendige bijeenkomst met de Provinciale Statenleden en medewerkers van Provincie Zuid-Holland heeft QKunst een verkenning gedaan naar de mogelijkheden voor het in beeld brengen van het eerste grondwetsartikel bij het provinciehuis in Den Haag. De provincie wil hiermee meer bewustwording creëren over de betekenis van Artikel 1. Gedeputeerde Staten stelt voor om een prijsvraag uit te schrijven en de realisatie van het kunstwerk te koppelen aan de opening van het verbouwde bestuursgebouw. Deze route is in de eerste bijeenkomst verkend. QKunst begeleidt de provincie bij de inrichting van het proces.

 

De grondwetbank aan de Hofplaats in Den Haag.

Publicatie in Boekman Tijdschrift

27/06/2017 

Stationsgebieden ontwikkelen zich steeds meer tot een ‘third place’, een plek waar je naar toe kunt ook als je niet hoeft te reizen. Wat is de rol van kunst, van oudsher partner van het spoor, in deze ontwikkeling? Ella Derksen en Véronique Baar beantwoordden deze vraag voor Boekman Tijdschrift. Het essay verscheen in het nummer van juni 2017, gewijd aan het thema ‘Kunst en de publieke ruimte’.

Interview in Het Parool

23/04/2017 

Een voor een naderen de kunstwerken in de stations van de Noord/Zuidlijn hun voltooiing. Op 23 maart 2017 was Station Rokin aan de beurt. Tijdens een drukbezochte preview kon je heel even het werk van het Brits-Franse kunstenaarsduo Daniel Dewar en Grégory Gicquel komen bekijken. Naar aanleiding hiervan publiceerde Het Parool een interview met Véronique Baar, over de kunst voor de Noord/Zuidlijn en het werk van Dewar & Gicquel.

Documentaire over Jennifer Tee

05/03/2017 

Jennifer Tee (1973) is een van de kunstenaars die werd geselecteerd om een kunstwerk te maken voor de Noord/Zuidlijn. Zij kreeg de opdracht een actueel beeldverhaal te ontwerpen voor de entreehal van het centraal station. Regisseur Lisa Boerstra maakte een documentaire over Tee en volgt haar terwijl ze haar kunstwerk voltooit. De documentaire Leaving Limbo toont Jennifer Tee’s zoektocht naar identiteit en verbinding en laat tegelijk zien hoe kunst en werkelijkheid elkaar kruisen en beïnvloeden.