Nieuws

Interviews met of publicaties van teamleden van QKunst vindt u hier, net als bijzondere nieuwsberichten met betrekking tot opdrachten of evenementen, of meld u aan voor onze nieuwsbrief via contact@qkunst.nl. Volg voor dagelijks nieuws en inspiratie onze sociale media pagina’s op Facebook, Twitter en Instagram.

Kunstwerk Station Europaplein bijna voltooid

22/03/2018

‘Schitterend. Nu is te zien wat er met kunst bereikt kan worden om het geheel van metro en stations leefbaar te maken.’ ‘Gaandeweg wordt het duidelijk: we krijgen de mooiste metrolijn van Europa.’ Een greep uit de reacties op de website van Dienst Metro & Tram over de Noord/Zuidlijn, waar onlangs foto’s werden geplaatst van het bijna voltooide kunstwerk van Gerald van der Kaap voor Station EuropapleinI want a permanent wave / Ich möchte gern eine Dauerwelle / Ik wil graag een permanent. Deze zin uit een reiswoordenboekje is het uitgangspunt voor het ontwerp van Gerald van der Kaap (1959) voor Station Europaplein. Hij ging aan de slag met de vraag om een kunstwerk te ontwerpen met een sterk sfeerbepalende identiteit, waarin de thematiek Europa centraal staat. Het ritme van het ontwerp wordt gedicteerd door bovengenoemde zin en een filmisch scenario. Onlangs was het projectteam kunst met Véronique Baar en Gerald van der Kaap op locatie om de montage van de glastegels te volgen waarin het kunstwerk is uitgevoerd.

 

Véronique Baar en Gerald van der Kaap op locatie. Foto: Jorrit ’t Hoen.

Kunstadvies aan lokale Rabobanken

22/03/2018

Van Assen tot Bocholtz en van Middelharnis tot Zutphen. Voor Rabobank komt team Q overal. Onlangs zaten we nog aan een welverdiende Zundertse trappist na een inventarisatie in het geboortedorp van Vincent van Gogh. QKunst is sinds 2012 preferred partner van Rabobank Kunstzaken voor kunstadvies aan lokale Rabobanken. ‘Vrijwel alle banken verzamelden kunst in de afgelopen decennia. Door organisatieveranderingen en kantorenkrimp staat steeds meer kunst in opslag. Kennis over de opbouw van de collectie is niet altijd meer in de organisatie aanwezig’, vertelt projectleider Jet Vermaning. ‘Om inzicht te krijgen in de collecties inventariseren en waarderen we de verzamelingen, die we ontsluiten in een online collectiebeheerapplicatie, die we zelf hebben ontwikkeld. Vervolgens komen we tot een advies op maat voor elke individuele bank’, aldus Jet. QKunst bezocht sinds de overeenkomst al ruim de helft van de 103 lokale banken. ‘We merken hierdoor dat er steeds meer bewustwording ontstaat bij medewerkers over de waarde van deze collecties.’

Parijs anders

22/03/2018

Voor wie Parijs denkt te kennen en op zoek is naar een nieuwe reiservaring of voor wie er graag iets anders wil zien dan de geijkte reisgidsbestemmingen, zoek niet langer! QKunst-teamlid Nanda Janssen is curator en schrijver en werkt vanuit Parijs. Sinds kort biedt ze daar bijzondere rondleidingen aan: Paris Insolite – op ontdekkingstocht langs nieuwe, onbekende en verborgen kunst en cultuur. Op het programma staan geen Louvre, Pompidou of Musée d’Orsay maar nieuwe en onbekende plekken waar spannende dingen gebeuren op het gebied van hedendaagse kunst. ‘Door mijn werk kom ik op veel plekken in de stad waar van alles gebeurt als het om kunst gaat, maar waar niet altijd ruimte voor is in de kunstbladen waar ik voor werk. Terwijl ik dan denk: dit is geweldig, dit zou iedereen moeten zien! Met Paris Insolite kan ik die plekken wel laten zien. Bovendien heb ik op deze manier veel directer contact met mijn lezerspubliek, dat vind ik een verrijking van mijn werk.’ De eerstvolgende rondleiding is op 5 en 6 mei, daarna op 7 en 8 juli. Kijk op voor meer informatie op nandajanssen.nl.

 

Galleria Continua, Parijs. Foto: Nanda Janssen.

Stage collectieregistratie Provincie Gelderland

22/03/2018

In het kader van social return gaat QKunst in april bij Provincie Gelderland vijf stagiaires begeleiden tijdens een stage collectieregistratie. QKunst-teamlid Imee Luteijn, als art consultant verantwoordelijk voor de werkzaamheden rondom de collectie van Provincie Gelderland, verzorgt de begeleiding van de stagiaires in het Huis der Provincie in Arnhem. ‘De collectie bestaat uit 2400 objecten. Die zijn allemaal geregistreerd, maar er zijn nog onvolledigheden. De stagiaires gaan de hele collectie nalopen, zodat straks alle informatie volledig is, en op dezelfde manier staat geregistreerd. Dat biedt deze studenten de kans om kennis te maken met een hoogwaardige collectie buiten de museummuren en veel werken door hun handen te laten gaan, iets waar ze in de collegebanken weinig aan toekomen. Dankzij deze stage wordt de kans dat ze een baan vinden in hun vakgebied ook groter, en dat past bij de social return-gedachte. Voor de provincie en voor QKunst is dit een mooie manier om kennis en ervaring te delen met de aanstormende generatie kunstprofessionals.’

Ruim baan voor kunst in nieuw pand BPD

01/02/2018

Gebiedsontwikkelaar BPD nam in begin dit jaar zijn intrek in het Burgerweeshuis in Amsterdam. In het rijksmonumentale gebouw – een ontwerp van architect Aldo van Eyck – is een speciale rol weggelegd voor kunst en cultuur. ‘Er hangt en staat natuurlijk overal in het gebouw kunst uit onze collectie’, zegt Caroline Coffrie, conservator van BPD Kunstcollectie en QKunst-teamlid. ‘Maar we hebben hier ook een kleine expositieruimte, waar we drie keer per jaar een wisselende tentoonstelling willen inrichten. Daaraan gekoppeld willen we culturele evenementen organiseren, zoals lezingen. Tijdens deze evenementen zal de expositieruimte ook voor publiek toegankelijk zijn. Ook hopen we in het voorjaar rondleidingen te gaan organiseren, om geïnteresseerden toegang te geven tot onze collectie en tot dit bijzondere gebouw’, aldus Caroline.

Open dag Noord/Zuidijn drukbezocht

21/01/2018

Na jaren werk komt de eindstreep in zicht van een groot QKunst-project: kunst voor de Noord/Zuidlijn. De metro gaat vanaf juli 2018 rijden en de resterende maanden zijn hard nodig om de stations en hun kunstwerken te voltooien. Toch kon u onlangs vast een kijkje achter de schermen nemen. Op zaterdag 20 januari 2018 organiseerde Metro & Tram een open dag. Geïnteresseerden konden een bezoek brengen aan zes van de acht stations: Noorderpark, Centraal Station, Rokin, Vijzelgracht, De Pijp en Europaplein. De open dag was in de eerste plaats een ‘bouwbezoek’, maar wel met een sneak peek van de kunst die straks met uw ov-chipkaart toegankelijk is. Ruim 40.000 bezoekers maakten gebruik van deze unieke kans.

 

Kijkje achter de schermen. Foto: Wiep van Apeldoorn.

Artikel 1 in beeld bij Provincie Zuid-Holland

12/12/2017 

In een levendige bijeenkomst met de Provinciale Statenleden en medewerkers van Provincie Zuid-Holland heeft QKunst een verkenning gedaan naar de mogelijkheden voor het in beeld brengen van het eerste grondwetsartikel bij het provinciehuis in Den Haag. De provincie wil hiermee meer bewustwording creëren over de betekenis van Artikel 1. Gedeputeerde Staten stelt voor om een prijsvraag uit te schrijven en de realisatie van het kunstwerk te koppelen aan de opening van het verbouwde bestuursgebouw. Deze route is in de eerste bijeenkomst verkend. QKunst begeleidt de provincie bij de inrichting van het proces.

 

De grondwetbank aan de Hofplaats in Den Haag.

Publicatie in Boekman Tijdschrift

27/06/2017 

Stationsgebieden ontwikkelen zich steeds meer tot een ‘third place’, een plek waar je naar toe kunt ook als je niet hoeft te reizen. Wat is de rol van kunst, van oudsher partner van het spoor, in deze ontwikkeling? Ella Derksen en Véronique Baar beantwoordden deze vraag voor Boekman Tijdschrift. Het essay verscheen in het nummer van juni 2017, gewijd aan het thema ‘Kunst en de publieke ruimte’.

Interview in Het Parool

23/04/2017 

Een voor een naderen de kunstwerken in de stations van de Noord/Zuidlijn hun voltooiing. Op 23 maart 2017 was Station Rokin aan de beurt. Tijdens een drukbezochte preview kon je heel even het werk van het Brits-Franse kunstenaarsduo Daniel Dewar en Grégory Gicquel komen bekijken. Naar aanleiding hiervan publiceerde Het Parool een interview met Véronique Baar, over de kunst voor de Noord/Zuidlijn en het werk van Dewar & Gicquel.

Documentaire over Jennifer Tee

05/03/2017 

Jennifer Tee (1973) is een van de kunstenaars die werd geselecteerd om een kunstwerk te maken voor de Noord/Zuidlijn. Zij kreeg de opdracht een actueel beeldverhaal te ontwerpen voor de entreehal van het centraal station. Regisseur Lisa Boerstra maakte een documentaire over Tee en volgt haar terwijl ze haar kunstwerk voltooit. De documentaire Leaving Limbo toont Jennifer Tee’s zoektocht naar identiteit en verbinding en laat tegelijk zien hoe kunst en werkelijkheid elkaar kruisen en beïnvloeden.