• Kunst en infrastructuur

Over kunst en infrastructuur

Kunst in infrastructurele projecten ontstaat in opdracht. De schaal en toegankelijkheid onderscheiden deze projecten van kunstopdrachten in besloten of semiopenbare gebouwen. Het publiek dat in aanraking komt met deze projecten is groot, divers en, letterlijk, in beweging. Er is minder tijd en ruimte om kunst te ervaren. Tegelijkertijd kan kunst juist dan in hoge mate bijdragen aan de beleving en bezieling van een gebied of route.

 

QKunst voert de inhoudelijke begeleiding of het projectmanagement bij de realisatie van kunst in infrastructurele projecten. In het eerste geval ligt de nadruk op het concept, de selectie van kunstenaars, het samen met de opdrachtgever beoordelen van de ontwerpen en het begeleiden van de kunstenaar. In het tweede geval wordt het gehele traject ingericht en begeleid en de opdrachtgever geheel ontzorgd.

 

Kunstenaars in slideshow: David Claerbout | Jennifer Tee
Fotografie slideshow:¬†Jorrit ’t Hoen | Mijke Rummens | Kamp & van Gulik

Kunst in de stations van de Noord/Zuidlijn

De gemeente Amsterdam gunde ons de opdracht voor de artistieke begeleiding van acht kunstwerken in de stations van de Noord/Zuidlijn: het uitwerken van de thematiek en de opdracht per station, het maken van een voorselectie van kunstenaars en het begeleiden van de gekozen kunstenaars tot en met oplevering. Gedurende zes jaar waren we schakel tussen de gemeente, de adviescommissie (bestaand uit vertegenwoordigers van GVB, Benthem Crouwel, Amsterdamse Kunstraad, Stedelijk Museum) en de architect, aannemer, leveranciers en kunstenaars.

 

Vanwege de omvang van dit project hebben we een aparte pagina op onze website. Ook hebben we een aparte pagina met artikelen uit de pers. Daarnaast is er een publicatie, een brochure en geven we af en toe een lezing of rondleiding, zie hiervoor de nieuwspagina. Voor de publicatie of de brochure neem graag contact met ons op.

Kunstwerk langs de A12

Rijkswaterstaat, Provincie Utrecht, Gemeente Houten, Gemeente Nieuwegein en Recreatie Midden-Nederland hebben het initiatief genomen een kunstwerk te realiseren aan de A12, ter hoogte van Laagraven en op het recreatieterrein beheerd door Down Under.

 

Het werk zal de aandacht vestigen op de bijzondere geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die nu nog in het landschap besloten ligt – voor de ruim 225.000 automobilisten die dagelijks van de A12 gebruikmaken, voor fietsers en wandelaars komende uit Lunetten, en voor sportieve recreanten en festivalgangers in het gebied zelf. Aanleiding is de beoogde UNESCO nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam. QKunst begeleidt het traject, dat zich in de ontwerpfase bevindt.

Kunstwerk in tunnel bij Vechten

Aan de flanken van een tunnel voor fietsers, wandelaars en automobilisten bij buurtschap Vechten komt een kunstwerk. De tunnel ligt op het kruispunt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Romeinse Limes. De opdracht is de tunnel beleefbaar te maken als poort tot dit unieke gebied.

 

Het kunstwerk maakt deel uit van een bredere aanpak om het gebied rondom de tunnel en de tunnel zelf veiliger en beter toegankelijk te maken. Bart Lunenburg werkt momenteel aan de uitwerking van zijn ontwerp, waarin hij de verhouding, de schaal en de sculpturale waarde van de door mensenhanden gemaakte bouwwerken van de Limes en de Linie in de directe omgeving van de tunnel centraal stelt