• Kunst en infrastructuur

Over kunst en infrastructuur

Kunst in infrastructurele projecten ontstaat in opdracht. De schaal en toegankelijkheid onderscheiden deze projecten van kunstopdrachten in besloten of semiopenbare gebouwen. Het publiek dat in aanraking komt met deze projecten is groot, divers en, letterlijk, in beweging. Er is minder tijd en ruimte om kunst te ervaren. Tegelijkertijd kan kunst juist dan in hoge mate bijdragen aan de beleving en bezieling van een gebied of route.

 

QKunst voert de inhoudelijke begeleiding of het projectmanagement bij de realisatie van kunst in infrastructurele projecten. In het eerste geval ligt de nadruk op het concept, de selectie van kunstenaars, het samen met de opdrachtgever beoordelen van de ontwerpen en het begeleiden van de kunstenaar. In het tweede geval wordt het gehele traject ingericht en begeleid en de opdrachtgever geheel ontzorgd.

 

Kunstenaars in slideshow: David ClaerboutJennifer Tee
Fotografie slideshow: Jorrit ’t Hoen | Mijke Rummens | Kamp & van Gulik

Kunst in de stations van de Noord/Zuidlijn

De gemeente Amsterdam gunde ons de opdracht voor de artistieke begeleiding van acht kunstwerken in de stations van de Noord/Zuidlijn: het uitwerken van de thematiek en de opdracht per station, het maken van een voorselectie van kunstenaars en het begeleiden van de gekozen kunstenaars tot en met oplevering. Gedurende zes jaar waren we schakel tussen de gemeente, de adviescommissie (bestaand uit vertegenwoordigers van GVB, Benthem Crouwel, Amsterdamse Kunstraad, Stedelijk Museum) en de architect, aannemer, leveranciers en kunstenaars.

 

Vanwege de omvang van dit project hebben we een aparte pagina op onze website. Ook hebben we een aparte pagina met artikelen uit de pers. Daarnaast is er een publicatie, een brochure en geven we af en toe een lezing of rondleiding, zie hiervoor de nieuwspagina. Voor de publicatie of de brochure neem graag contact met ons op.

Kunstwerk langs de A12

Rijkswaterstaat, Provincie Utrecht, Gemeente Houten, Gemeente Nieuwegein en Recreatie Midden-Nederland hebben het initiatief genomen een kunstwerk te realiseren aan de A12, ter hoogte van Laagraven en op het recreatieterrein beheerd door Down Under.

 

Het werk zal de aandacht vestigen op de bijzondere geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die nu nog in het landschap besloten ligt – voor de ruim 225.000 automobilisten die dagelijks van de A12 gebruikmaken, voor fietsers en wandelaars komende uit Lunetten, en voor sportieve recreanten en festivalgangers in het gebied zelf. Aanleiding is de beoogde UNESCO nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam. QKunst begeleidt het traject, dat zich in de ontwerpfase bevindt.

Kunstwerk in tunnel bij Vechten

De Gemeente Bunnik is een kunstwerk rijker. Op 14 oktober 2020 werd het werk van Bart Lunenburg aan de flanken van een tunnel voor fietsers, wandelaars en automobilisten bij buurtschap Vechten onthuld. De tunnel ligt op het kruispunt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Romeinse Limes. De opdracht was de tunnel beleefbaar te maken als poort tot dit unieke gebied.

 

‘Levende Linies’ maakt de historische omgeving van het tunneltje zichtbaar. Aan de zijde van het Waterliniemuseum is de Nieuwe Hollandse Waterlinie verbeeld door middel van maquettes van de verschillende typen groepsschuilplaatsen. Aan de zijde van het buurtschap Vechten zijn Romeinse wachttorens verbeeld.

 

Het ontwerp van Bart Lunenburg (Utrecht, 1995) werd begin 2019 gekozen door de begeleidingscommissie. De kunstenaar werkte vervolgens in overleg met Provincie Utrecht, Gemeente Bunnik en Rijkswaterstaat zijn ontwerp verder uit en werd daarbij begeleid door QKunst. Ook maakte hij bij zijn werk een begeleidende publicatie.