In de media

Pers over de kunst in de Noord/Zuidlijn.

Het Parool

‘Het boek Spul, over de bodemvondsten die werden gedaan bij het aanleggen van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam, is op het ogenblik het mooiste ter wereld. Dat vinden ze althans bij de Stiftung Buchkunst Leipzig, waar ze al sinds 1963 jaarlijks het mooiste boek aanwijzen. De internationale jury koos uit 600 inzendingen uit 34 landen.’ Bron: […]

Trouw

‘Vergeleken met andere wereldsteden houdt Amsterdam altijd iets dorps, maar in de nieuwe Noord-Zuidlijn waan je je in een ware metropool. De vijf ondergrondse stations zijn groots en meeslepend – niet in de laatste plaats door de kunstwerken die er te zien zijn.’ Aldus Harmen van Dijk in dagblad Trouw.

Bell’Europa e dintorni

Ook vertegenwoordigers van de Italiaanse pers bezochten de Noord/Zuidlijn. Een artikel over de kunst verscheen in het oktobernummer van Bell’Europa e dintorni.

De Architect

Benthem Crouwel Architects geeft toelichting bij de architectuur van de stations in de Architect : ‘De kunstwerken verbinden de werelden van perron- en straatniveau met elkaar en er is een fascinerende ondergrondse kunstroute ontstaan met werken van (inter)nationale kunstenaars.’

VICE

‘De eerste keer dat ik het zag dacht ik: wat is dit voor geklieder? Is het graffiti, of waren het schoolkinderen?’ VICE vroeg medewerkers van de GVB naar hun favoriete kunstwerken in de Noord/Zuidlijn.

Podcast ‘De 52’

‘De 52’ is een podcast serie over de Noord/Zuidlijn. Podcastmaker Botte Jellema ging in aanloop naar de opening op zoek naar bijzondere verhalen over 15 jaar bouwen in het hart van de hoofdstad. Aan het woord komen bouwers, testers, kunstenaars, projectbegeleiders en Amsterdammers.

Museumtijdschrift

‘Met de Noord/Zuidlijn heeft Amsterdam er veel discussies en een flinke verzakking bijgekregen. Maar terwijl het drama zich bovengronds afspeelde, ontstond er beneden een indrukwekkende kunstcollectie’, schrijft Marjolein Geraedts in haar recensie voor Museumtijdschrift.

De Standaard

‘De gemeente Amsterdam noemt de nieuwe Noord/Zuidlijn een ‘ondergronds museum’. Dat is voor een keer geen pr-speak: de kunst in de stations is een reden op zich om de metro te nemen’, zo bericht De Standaard.

Der Tagesspiegel

Der Tagesspiegel noemt de kunst in de Noord/Zuidlijn een ‘ondergronds gesamtkunstwerk’ in dit uitgebreide artikel naar aanleiding van de opening van de nieuwe Amsterdamse metrolijn.

DutchNews

De Engelstalige website DutchNews spreekt over ‘The art of travel’ in een artikel over de opening van de Noord/Zuidlijn.

de Volkskrant

‘Amsterdam is een museum rijker!’ schrijven Rutger Pontzen en Anna van Leeuwen in de Volkskrant vlak voor de opening van de Noord/Zuidlijn.

NRC

”Met de Noord/Zuidlijn heeft Amsterdam er een ‘ondergronds museum’ bij’ kopte NRC vlak voor de opening van de nieuwe metrolijn.

Publiek Gemaakt

Véronique Hoedemakers schreef voor Publiek Gemaakt een artikel over de kunst in de Noord/Zuidlijn: ‘Kunst bij de Noord/Zuidlijn is een prestigieus project vanwege de omvang en ambitie om de metrolijn en de stations een eigen identiteit te geven.’

Het Parool

Een uitgebreid interview met Véronique Baar van QKunst in Het Parool.

AT5

De Amsterdamse nieuwszender AT5 maakte een item over de kunst in Station Rokin. Bekijk het filmpje hieronder.