Symbiose

Emmy van de Grift, Symbiose (detail), 2022

Laat je verwonderen door de kunstwerken van Emmy van de Grift en Jamie Nee bij SIF Vredenburg. Beide kunstenaars zijn geboeid de krachtige werking van schimmels, zwammen en bacteriën. Hun visie sluit aan bij Sustainable Development Goal 15: Leven op het land. Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen.

De vormen en kleuren in Emmy’s werk komen voort uit diens onderzoek naar structuren en organismen uit de natuur. Zo is Symbiose gebaseerd op het korstmos. Emmy: ‘Een korstmos is een in symbiose levend organisme van een alg en een schimmel, dat steen, gebouwen en bruggen als vruchtbare voedingsbodem gebruikt. Deze kleine prachtige versieringen laten zien dat de natuur sterker is dan we denken en in alles om ons heen terug te vinden is.’ Het werk is een hedendaagse interpretatie van de traditionele techniek van glas in lood. Emmy experimenteert volop met de grenzen van de ambachtelijke glasbewerking.

De activistische Jamie Nee wil mensen stimuleren om meer te leven zoals natuurlijke systemen. Hij maakt ‘levende kunst’ waarin de werking van deze systemen op een spannende manier visueel wordt. In zijn Wormarium versnellen wormen het composteerproces van organisch afval. De kunstenaar nodigt ons uit een kijkje te nemen en de wormen aan het werk te zien. Jamie maakte illustraties voor het nog te publiceren boek Aarde bedankt, dat het belang van microbiologie voor een gezond ecosysteem uiteenzet. Deze illustraties vormden de basis voor zijn nieuwe serie met tegels die nu bij SIF te zien is.

Member QKunst organiseert bij SIF exposities met startende kunstenaars die een verbinding hebben met Utrecht. De exposities sluiten aan bij de maatschappelijke doelstellingen van SIF en de members. Zowel Emmy als Jamie studeerden aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht; Emmy rondde in 2021 Product Design af, en Jamie Nee in 2015 Illustratie. Symbiose is te zien tot midden december 2023. De kunstwerken zijn te koop via de kunstenaars.

Jamie Nee zal een bijzondere workshop geven, houd hiervoor onze social media kanalen (Instagram of LinkedIn) in de gaten.