ARTifacts

expositie artifacts foto

‘Ik koop wel weer een nieuwe’, Carolien Weerstand. (Project over het overmatige afval dat geproduceerd wordt op en na vakantie)

ARTifacts is een expositie over kunst en duurzaamheid. Een artefact heeft meerdere betekenissen. Vroeger werd het vooral gebruikt om een ongewenst bijverschijnsel aan te duiden in een experimentele situatie. Tegenwoordig wordt het ook gebruikt om aan te duiden dat iets door mensen gemaakt is. Zoals voor kunstwerken.

Kunstenares Carolien Weerstand transformeert o.a. afgedankte objecten tot kunst. De kunstenaar verdiept zich in de bruikbaarheid van voorwerpen die door de meeste mensen gezien worden als afval. Het voorwerp wordt een artefact op zichzelf wanneer het door het toedoen van de kunstenaar een kunstwerk is geworden. Het object wordt niet weggegooid, maar krijgt nieuwe betekenis.

Carolien werkt met verschillende alledaagse objecten. Een groot interessegebied is het klimaat en de manier hoe wij omgaan met de wereld om ons heen. In het bijzonder houdt ze zich nu bezig met circulariteit en het vraagstuk rondom afval.

Uitgelezen

Bijvoorbeeld haar project Uitgelezen nu bij SIF te zien. “Er worden een hoop boeken weggegooid. Zo veel zelfs, dat deze boeken niet allemaal gerecycled kunnen worden. Dat is zonde, toch? Uitgelezen is het resultaat van een onderzoek naar hoe deze boeken een nieuw leven in geblazen kunnen door de functie volledig te veranderen. De kunstenaar toont hiermee de bruikbaarheid van een voorwerp dat door de meesten gezien wordt als ‘afval’. Door de oude boeken om te zetten tot ‘bouwblokken’/ kunstwerken, wekt het werk de vraag op, ‘hoe gaan wij om met de dingen die wij waardeloos achten?’

SIF-Member QKunst organiseert bij SIF exposities met startende kunstenaars die een verbinding hebben met Utrecht. De exposities sluiten aan bij de maatschappelijke doelstellingen van SIF en de ondernemers die er werken. Deze tentoonstelling heeft raakvlakken met SIF-member The Carbon Zero Club. Zij helpen diverse bedrijven met het reduceren van hun CO2-uitstoot. Carolien Weerstand werkt ‘low tech’ en probeert zo de uitstoot van CO2 tijdens haar werkproces te minimaliseren.

Carolien studeerde in 2023 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. ARTifacts is te zien tot eind juni 2024 bij SIF Vredenburg. De kunstwerken zijn te koop via de kunstenaar. Voor prijzen en meer informatie, bekijk de lijst met kunstwerken hieronder. In mei zal er een rondleiding met de kunstenaar plaatsvinden. Volg QKunst op Instagram voor actuele info.