Shifting Views

Van 28 juni tot 19 september te zien in de Social Impact Factory (SIF) in Utrecht: de tentoonstelling Shifting Views, samengesteld door QKunst, met werken van Noah Arends en Leonie de Bruin.

 

In de tentoonstelling Shifting Views tonen Leonie de Bruin en Noah Arends wandobjecten met speelse vormen en diverse materialen. Beide kunstenaars observeren menselijk gedrag, zonder een oordeel te vellen. Deze benadering resulteert in kleurrijke kunstwerken die meerdere zintuigen prikkelen.

Vanuit haar ervaringen als kunstenaar, educator en antropoloog heeft Leonie de Bruin (1994) geleerd om dingen op te merken die ze eerder als vanzelfsprekend beschouwde. De wereld te bekijken alsof ze die voor het eerst ziet. Deze verwondering wil Leonie ook oproepen bij de toeschouwer. De vormen en kleuren in haar werk komen intuitief tot stand. Leonie: ”Vaak hoor ik dat de vormen doen denken aan vreemde wezens, specifieke dieren of houdingen van mensen. Voor mij is een vorm geslaagd wanneer het deze imaginaire wereld opent voor de toeschouwer. Een verbeeldingswereld is een wereld op zich, net zo echt als de fysieke wereld.”

 

Recent reisde Leonie naar Bolivia, waar ze zich verdiepte in weeftechnieken. Het weven is een aandachtig, ambachtelijk proces. Dit staat in contrast met onze huidige samenleving waarin alles juist steeds sneller lijkt te gaan. Over haar tijd in Bolivia vertelt ze: ”De reis heeft mijn kijk op kunst veranderd. In Bolivia merkte ik dat esthetiek onderdeel kan zijn van de inhoud van een kunstwerk, een manier om het mooie en bijzondere van de wereld zichtbaar te maken.”

 

Noah Arends (1996) is gefascineerd door de manier waarop mensen zich uiten via kleding. Ze haalt inspiratie uit mode op straat, maar ook uit de High Fashion. Met beelden uit deze werelden creëert Noah collages, waarbij ze bewust alle commerciële informatie weglaat. Zo blijft enkel de vorm, textuur en kleur van het materiaal over. Daarmee daagt ze je uit op een nieuwe manier te verkennen wat schoonheid en mode voor jou betekent. Ze vertelt: ”Die zoektocht hangt samen met je identiteit: een idee over jezelf dat deels vanuit jezelf komt, en deels door denkbeelden die je oppikt in de maatschappij. […] Ik ga een interactie aan met de maatschappelijke ideaalbeelden, door de esthetische elementen te selecteren en opnieuw vorm te geven in beelden, waarmee ik mijn eigen identiteit uitdruk.”

 

De kunstwerken van Noah bevinden zich tussen het tweedimensionale en het driedimensionale, tussen de natuurlijke en de kunstmatige wereld. ”Ik ben gefascineerd door façades, ogenlijke schijn, en door het spanningsveld tussen smaak en wansmaak. Dit zie je terug in mode, maar bijvoorbeeld ook in de manier waarop mensen hun vensterbanken inrichten.” De Swirley Shirley’s vragen om aangeraakt te worden, waarna een visueel effect ontstaat. Zo kan de bezoeker het werk spelenderwijs te ontdekken.

 

Drie keer per jaar organiseert QKunst bij SIF een expositie met startende kunstenaars die een verbinding hebben met Utrecht. De exposities sluiten aan bij de maatschappelijke doelstellingen van SIF en de members. Voor de twaalfde editie vroeg QKunst Noah Arends om zelf een tweede kunstenaar uit te nodigen. Dit werd Leonie de Bruin. Beiden studeerden af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Noah in 2020 aan Fine Art en Leonie in 2017 aan Fine Art and Design in Education. De kunstwerken zijn te koop via de kunstenaars. Scan de QR-code bij de werken voor een overzicht en de contactgegevens van Noah en Leonie.