Collectiemanagement

QKunst beheert kunstcollecties van bedrijven en overheden. We zorgen voor waardegedreven inventarisatie, registratie en analyse. Hierbij gebruiken we onze Collectiemanagementapplicatie en een speciaal ontwikkelde Waardekaart, om de accenten van een collectie te bepalen. Met het oog op collectiemobiliteit zetten we deze kaart ook in bij een eventuele herbestemming. In de afgelopen jaren hebben we succesvolle herplaatsingen bij musea gerealiseerd. Ook maken we tijdelijke tentoonstellingen op locatie en richten kantoorpanden in.

QKunst kan het complete collectiemanagement voeren, maar is ook inzetbaar voor onderdelen als een gecompliceerd restauratietraject. In 2021 begeleidde QKunst de restauratie van de muurschildering van Keith Haring op het Amsterdamse Koelhuis. Verder adviseren we bij visievorming voor en ontwikkeling van kunstbeleid. Zo zijn we sinds 2011 preferred partner van de Rabobank, wat betreft het kunstadvies voor alle lokale Rabobanken.

collectiemanagement-kpn

Depot Boijmans Van Beuningen | Foto: Ossip van Duivenbode

KPN

De KPN Kunstcollectie is één van de meest toonaangevende bedrijfscollecties van Nederland. In 2008 adviseerde QKunst rondom collectievorming en presentatie. Sinds 2019 zijn we betrokken bij de aanscherping en presentatie van de collectie.

Omdat de KPN Kunstcollectie publieke wortels heeft, wil KPN deze ook buiten de kantoorpanden en midden in de samenleving zichtbaar maken. In 2022 richtte QKunst daarom 800 werken uit de kerncollectie van KPN in bij Depot Boijmans Van Beuningen. Dankzij deze openbare depotruimte is ook dit deel van de collectie, met gerenommeerde kunstenaars als Gijs Assmann, Rineke Dijkstra, Marc Mulders, Erwin Olaf en Maria Roosen, voor het publiek toegankelijk.

collectiemanagement kunstwerk Water - Lex Horn

Water | Lex Horn | Provinciehuis Zuid-Holland | © Stichting Lex Horn

Provincie Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland koestert de cultuurhistorische waarde van haar collectie, die is opgebouwd rondom kunstenaars die aan de regio verbonden zijn. QKunst begeleidt de provincie sinds de inventarisatie van alle kunstwerken bij het duurzaam toegankelijk maken van de collectie.

We zorgden voor de openbare registratie en de restauratie van onder andere schilderijen van Bob Bonies en Peter Struycken. Verder begeleidden we de realisatie van een depot, van tekentafel tot realisatie, en ondersteunden we bij de herinrichting van het provinciehuis, in samenwerking met de provinciale kunstcommissie.

collectiemanagement-Wageningen-University-Research

Grow | Frank Plant | Campus WUR, gebouw Orion | Foto: Mijke Rummens

Wageningen University & Research

Vanuit de visie dat kunst en wetenschap elkaar versterken, toont Wageningen University & Research (WUR) haar kunstcollectie in de universiteitsgebouwen en op het campusterrein. In 2019 begeleidde QKunst de kunstcommissie van de WUR in het formuleren en uitvoeren van een collectieplan, met behulp van de QKunst Collectiemanagementapplicatie.

Sindsdien ondersteunt QKunst bij het restaureren, opnieuw inlijsten, fotograferen en presenteren van de collectie. Daartoe werken we samen met gespecialiseerde restauratoren voor papier, textiel, beelden en schilderijen.

Andere opdrachtgevers