• Collectiemanagement

Over collectiemanagement

QKunst voert collectiemanagement op basis van een inventarisatie en analyse van de bestaande collectie, met behulp van de QKunst collectiemanagementapplicatie. Daarbij hebben we oog voor alle waarden die een collectie in zich draagt – denk aan artistieke waarde en financiële waarde, maar bijvoorbeeld ook aan relatiewaarde. De waarden leggen we vast in een speciaal daartoe ontwikkeld model, ‘Waarde in Beeld’.

 

Soms nemen we het gehele collectiemanagement uit handen, soms slechts een onderdeel – bijvoorbeeld advies bij het ontwikkelen en realiseren van een depot, het begeleiden van een restauratietraject of een aankoopronde, het herinrichten van een pand met kunst.

 

Professioneel collectiemanagement bestaat niet alleen uit het formuleren van beleid en het inventariseren, beheren en presenteren van kunst, maar ook uit het verzamelen en ontzamelen in het kader van collectiemobiliteit. Ontzamelen is één van onze specialismen. Zo realiseerden we succesvolle herplaatsingen bij musea voor onze opdrachtgevers. Benieuwd naar de waarde(n) van uw collectie, neem dan contact met ons op.

 

Kunstwerken in slideshow: Guido Goedheer | Koen Taselaar

Achmea

Een belangrijk deel van de kunstcollectie van Achmea voert terug op de rol van de verzekeraar als pionier in het Nieuwe Werken. QKunst voerde in 2018 een analyse van de collectie uit. Bij de keuze van de thema’s is goed gekeken naar de locatie, de omgeving en de functie van de gebouwen, om de werken het best tot hun recht te laten komen. Zo zorgen bijvoorbeeld de Friese landschappen en schilderijen van Friese kunstenaars voor herkenning bij medewerkers in het kantoor van Leeuwarden.

 

Eind 2019 en begin 2020 werd de herinrichting uitgevoerd op vijf locaties door heel Nederland. Logistiek een grote uitdaging omdat kunstwerken wisselden van locaties verspreid door het land, en werden teruggeplaatst in gebouwen die dagelijks in gebruik zijn. De herinrichting is inmiddels voltooid.

 

De kunst draagt bij aan een positieve werksfeer in vergaderzalen. Het thema wordt per locatie uitgelicht aan de hand van zes kunstwerken, die allemaal voorzien zijn van een tekstbordje met uitleg over het werk en de kunstenaar plus doorverwijzing naar meer informatie op intranet.

Kunstwerk van Tom Claassen bij Achmea in Zeist | Foto: Mijke Rummens // Artwork by Tom Claassen at Achmea in Zeist | Photo: Mijke Rummens
Wageningen University & Research

Wageningen University & Research (WUR) bezit een kunstcollectie die hangt en staat in de gebouwen van WUR. Een klein deel is opgeslagen. In 2019 heeft QKunst WUR begeleid in het ontzamelen van een deel van de collectie.

 

In 2020 en 2021 ondersteunt QKunst WUR bij het restaureren en herinlijsten van de collectie, en maakt van alle werken een voor drukwerk geschikte foto. Tot slot beheert WUR de collectie in de QKunst Collectiemanagementapplicatie.

Kunstwerk van Frank Plant in gebouw Orion op de campus van de WUR | Foto: Mijke Rummens
Restauratie mural Keith Haring

De muurschildering van Keith Haring aan de wand van het voormalige koelhuis op het Food Center Amsterdam in Amsterdam-West is onlangs gerestaureerd. Afgelopen jaren hebben velen zich ingespannen voor de zichtbaarheid en conservering van dit bijzondere werk.

 

Haring (1958-1990) schilderde het fabelachtige dier in 1986, in het kader van zijn eerste museale solotentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam. Acht jaar later verdween de muurschildering achter een metalen gevel vanwege vochtproblemen in het gebouw. Bij de herontdekking in 2018 bleek de muurschildering in redelijke staat. Experts stelden wel vast dat restauratie noodzakelijk was voor behoud van het werk in de toekomst. In 2019 maakte QKunst een restauratieplan.

 

De ontwikkelaars Ballast Nedam Development en VolkerWessels Vastgoed, de gemeente Amsterdam en de Keith Haring Foundation kwamen overeen de kosten gelijkelijk te verdelen. QKunst voerde in opdracht van Marktkwartier de projectbegeleiding van de restauratie van één van de grootste nog bestaande murals van Haring in Europa. De restauratie werd uitgevoerd door een team van internationale restauratoren.

Keith Haring muurschildering, 1986 | Foto: Hanna Hachula. Artwork © Keith Haring /// Keith Haring mural, 1986 | Photo: Hanna Hachula. Artwork © Keith Haring
Lokale Rabobanken

QKunst is preferred partner van Rabobank voor kunstadvies aan lokale banken. Het advies kan betrekking hebben op het aankopen van kunst of het geven van een opdracht, op het selecteren en afstoten van kunst of op het herinrichten van panden.

 

Na inventarisatie van de collectie en begeleiding van de uitvoering van het advies beheert QKunst de collectie in de collectiemanagementapplicatie en begeleidt lijstwerk, restauratie, opslag, transport en controlerondes voor de verschillende banken. Daarmee wordt de opdrachtgever geheel ontzorgd.

 

Voor een aantal kantoren van lokale Rabobanken is kunst in opdracht vervaardigd. QKunst droeg passende kunstenaars voor en begeleidde de kunstopdrachten van concept tot en met realisatie.

Kunstwerk van Rosemin Hendriks bij Rabobank Regio Schiphol | Foto: Mijke Rummens
Provincie Zuid-Holland

Provincie Zuid-Holland bezit een kunstcollectie die sterk verbonden is met het werkgebied. QKunst begeleidde de provincie bij het aanscherpen, taxeren, restaureren en ontsluiten van de collectie. Daarnaast werd samen met de provincie een geheel nieuw depot ingericht.

 

Momenteel ondersteunt QKunst de provincie bij het voorbereiden van de herinrichting van het provinciehuis na de renovatie van het gebouw. QKunst werkt in de uitvoering nauw samen met de interne provinciale kunstcommissie.

Gebouwgebonden kunstwerk van Aldo van den Nieuwelaar uit de collectie van provincie Zuid-Holland | Foto: Mijke Rummens